Advertentie

Langerlo legt de boeken neer

Granul Invest wou de oude steenkoolcentrale in Genk ombouwen naar een biomassacentrale. ©BELGA

De Estse eigenaar van het omstreden biomassaproject in Limburg legt volgende week de boeken neer, vernam De Tijd. De ombouw van een steenkoolcentrale naar een centrale die houtstof verbrandt is niet meer haalbaar.

2 miljard euro
Het project was omstreden omdat het meer dan 2 miljard euro steun zou krijgen voor een investering van zo'n 300 miljoen euro.

Een dag nadat het Vlaams Energieagentschap (VEA) besliste om geen uitstel te verlenen aan het biomassaproject Langerlo, kregen de 100 werknemers een koude douche.

De Estse eigenaar Graanul Invest beslist om volgende week de boeken van Langerlo neer te leggen. Het project verder zetten lijkt onmogelijk door de beslissing van VEA. Langerlo kan de biomassacentrale niet op tijd klaarkrijgen en zal daardoor naast de meer dan 2 miljard euro subsidies grijpen.

En zonder die steun, die door elektriciteitsverbruikers opgehoest wordt via de Turteltaks, is het project onrealiseerbaar.

Volgens insiders was het al een tijd duidelijk dat er uitstel nodig was. De werken om de oude steenkoolcentrale om te bouwen nemen immers zowat anderhalf jaar in beslag. Daardoor is het niet meer mogelijk om de strikte deadline van een opstart, midden augustus 2018, te halen. Het ombouwproject werd vijf jaar geleden gelanceerd, maar liep door vele eigenaarswissels vertraging op.

Ontgoocheld

In Langerlo wordt er erg ontgoocheld gereageerd op de beslissing van VEA. ‘We hadden een technisch goed onderbouwd dossier en hadden dus een goede hoop dat we uitstel zouden krijgen’, zegt plant manager Marc Rommens van Langerlo aan De Tijd. Hij noemt de afwijzing door VEA een ‘politieke beslissing’.

De afwijzing was een politieke beslissing. Tommelein geeft als liberale minister een zeer slecht signaal aan buitenlandse investeerders.
marc Rommens
Fabrieksdirecteur Langerlo

‘Plots is Langerlo een slecht project geworden’, stelt Rommens vast. Hij wijst Vlaams minister van Energie Bart Tommelein met de vinger. ‘Telkens hij herhaalde dat hij het project niet zag zitten, was het moeilijker om investeerders aan boord te houden. Een liberale minister geeft een zeer slecht signaal naar buitenlandse investeerders’.

‘Er wordt nu gezegd dat de steun voor Langerlo de reden dat de Turteltaks zo hoog is, maar die taks werd toch in de eerste plaats ingevoerd om de kosten van zonnepanelen van het verleden te financieren’, vindt de topman.

Politieke steun

Rommens wijst er op dat het project jarenlang wel politieke steun kreeg. Freya Van den Bossche (sp.a) heeft indertijd de wet gewijzigd om grootschalige biomassacentrales mogelijk te maken en legde de steun voorlopig vast. Haar opvolgster Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft die later definitief vastgelegd, brengt Rommens in herinnering. ‘Biomassa blijft een goedkope manier om de klimaatdoelstellingen te halen én kan stroom leveren wanneer het nodig is. Dat is met zonnepanelen en windmolens niet het geval’.

De huidige eigenaar, houtkorrelfabrikant Graanul Invest uit Estland, investeerde volgens Rommens 25 miljoen euro. In dat bedrag zit de overname van het project inbegrepen, enkele voorbereidende werken en de lonen van het personeel.

Personeel

De meeste van de ruim 100 werknemers zitten sinds februari thuis door economische werkloosheid. Volgende week zouden ze weer aan de slag gaan.

100
De ruim 100 werknemers van Langerlo verliezen hun baan

Bij de vakbonden klinkt er zware teleurstelling dat het project mislukt. Het personeel had immers goede ontslagvoorwaarden toen de Duitse energiereus E.ON nog eigenaar was, maar dreigen nu zonder deftig sociaal plan hun job te verliezen nu een relatief klein bedrijf eigenaar is. Ze kondigden eerder aan bij E.ON verhaal te halen als het fout zou aflopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud