Advertentie
Advertentie

Leuvense vorsers vestigen record voor waterstofgas uit lucht

Klassieke zonnepanelen op een dak (niet de panelen van de innovatie). ©ANP

Na tien jaar ontwikkeling kunnen ze met één zonnepaneel tot 250 liter waterstofgas per dag puren uit lucht, meldt de VRT dinsdag. Het gas kan energie leveren.

Onderzoekers van de KU Leuven, van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse, zijn erin geslaagd om een speciaal zonnepaneel te ontwikkelen dat waterstofgas maakt uit het vocht in de lucht. Na 10 jaar ontwikkeling is het rendement van één paneel opgedreven tot 250 liter per dag, een wereldrecord volgens de onderzoekers.

Twintig van deze zonnepanelen zouden een gezin een heel jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien. De ingenieurs toonden de VRT hun prototype in wereldprimeur. De eerste veldproef staat in de steigers, in Oud-Heverlee bij een energiespecialiste waar 20 dergelijke apparaten geplaatst worden, met het doel op termijn 39 huizen te bevoorraden.

'We menen hier een belangrijke stap te hebben gezet om het probleem van de CO2-uitstoot, dat de oorzaak is van de actuele klimaatopwarming, op te lossen', zegt professor Johan Martens van het team. 'Waterstofgas is net als aardgas bovendien makkelijk te stockeren in bestaande tanks. Het zou bijvoorbeeld kunnen aangewend worden tijdens de wintermaanden als men nog moeilijk kan rondkomen met de energie afkomstig van klassieke zonnepanelen.'

Energiedrager

Waterstofgas is een energiedrager die zowel elektriciteit als warmte kan opslaan en produceren. Het is een gas dat ook geen broeikasgassen of giftige stoffen vrijgeeft als je het gebruikt. De voorwaarde is wel dat je waterstof maakt met schone energie. En dat is wat het team van professor Martens heeft ontwikkeld, een apparaat dat van zon en waterdamp waterstofgas maakt.

'Het is eigenlijk een unieke combinatie van fysica en chemie. In het begin hadden we 0,1 procent opbrengst en moesten we echt zoeken naar die waterstofmoleculen. Vandaag zie je ze in bellen naar boven komen. Dus dat is tien jaar werken, altijd maar verbeteren, de problemen zoeken. Zo kom je uiteindelijk tot iets dat effectief kan werken', zegt Martens aan de VRT. 

Rechtstreeks

'Om concurrentieel te zijn zou een paneel maximaal 400 euro mogen kosten en 25 jaar moeten meegaan.'
Thijs ten Brinck
Energieblogger

Een klassiek zonnepaneel zet 18 tot 20 procent van de zonne-energie om in stroom. Als je met die stroom achteraf ook nog water moet splitsen in waterstof en zuurstof, dan gaat er heel wat energie verloren. Precies dat hebben de Leuvense ingenieurs opgelost door een zonnepaneel te ontwerpen dat rechtstreeks waterstof maakt. Daardoor is mogelijk de basis gelegd voor betaalbare groene waterstof.

Waterstof uit hernieuwbare energie (groene waterstof) is al jaren een belofte op de energiemarkt. Het kan niet alleen worden gebruikt voor woningen, maar ook voor wagens en is veel duurzamer dan de meeste grijze waterstof die vandaag nog wordt gemaakt met olie en gas. 

De grote uitdaging is om de kostprijs van groene waterstofproductie naar beneden te krijgen. ‘Grijze waterstof’ maken uit aardgas kost tussen 1 à 2 euro per kilo. Als het waterstofpaneel van de KU Leuven daarmee wil concurreren, zou een paneel maximaal 400 euro mogen kosten en 25 jaar moeten meegaan, becijferde de Nederlandse energieblogger Thijs ten Brinck. De onderzoekers zelf geven geen informatie over de kostprijs van hun technologie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud