Advertentie
nieuwsanalyse

Libisch conflict stuwt brandstofprijzen hoger

De troepen van krijgsheer Khalifa Haftar willen heel Libië veroveren. ©REUTERS

De escalatie van de gevechten in Libië heeft maandag de olieprijs doen stijgen naar het hoogste peil sinds november. Wat zijn de gevolgen en zal de olieprijs blijven stijgen?

De olieprijs steeg maandag boven 71 dollar per vat. Brentolie, de referentie in Europa, was daarmee 42 procent duurder dan op 26 december, toen de prijs even terugviel naar 49,93 dollar. Het is van 12 november geleden dat olie zo duur was.

©Filip Ysenbaert

Waarom stijgt de olieprijs?

De opstoot was een gevolg van het escalerende geweld in Libië. Krijgsheer Khalifa Haftar is bezig aan een opmars in een poging het hele land onder zijn bewind te krijgen. Hij richt zijn pijlen op de hoofdstad Tripoli. Ten westen van de hoofdstad ligt de olieterminal Zawiya, vanwaaruit de productie van het grootste Libische olieveld wordt geëxporteerd. Libië voert dagelijks 800.000 vaten olie uit.

De olieprijs zit al drie maanden in de lift. Dat is volgens KBC het gevolg van een combinatie van factoren. De olieproductie van Venezuela zakt in sneltempo door Amerikaanse sancties, wanbeheer, een gebrek aan investeringen en stroomonderbrekingen. De VS dreigen ook de sancties tegen Iran aan te scherpen.

Noorse olieliefde dooft uit

Tot verbijstering van de Noorse olie-industrie hebben de Noorse socialisten hun steun voor de exploratie van oliereserves in de buurt van de Lofoten-eilanden ingetrokken. Daardoor is in het parlement nu een grote meerderheid om de regio te vrijwaren van olieproductie.

De dramatische wijziging van het standpunt van de grootste politieke partij kan wijzen op het begin van het einde van het olietijdperk in Noorwegen. Dankzij de productie en export van aardolie werd Noorwegen een van de rijkste landen ter wereld, maar bezorgdheid over de klimaatverandering doet het sentiment keren.

Oliebedrijven zeggen dat toegang tot de oliereserves rond de Lofoten noodzakelijk is om de Noorse olieproductie op peil te houden. Geologen ramen de oliereserves in de buurt van de prachtige Lofoteneilanden op 1 tot 3 miljard vaten. Een vat is gelijk aan 159 liter.

Voorts verlaagden het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten begin dit jaar de productie om de toen lage olieprijs op te krikken. Saoedi-Arabië draaide de oliekraan zelfs meer dicht dan beloofd. Het is niet van plan zijn beleid te versoepelen nu het aanbod uit Venezuela meer zakt dan gedacht.

Ten slotte steeg de Amerikaanse productie van schalieolie iets minder dan verwacht. Dat is een vertraagde reactie op de lage olieprijzen van eind 2018. Maar dat effect lijkt uit te doven. Het aantal actieve olieplatformen in de VS steeg vorige week met 15 naar 831. Dat is de eerste toename sinds midden februari.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

De prijzen aan de pomp weerspiegelen de prijs van afgewerkte producten op de markt. De maximumprijs van huisbrandolie stijgt dinsdag met 0,14 cent naar 0,6975 euro per liter. De benzineprijs steeg zaterdag met 3,8 cent naar 1,512 euro per liter. ‘De prijsstijging van benzine in de jongste weken is ook te wijten aan de hogere vraag’, zegt Jean-Pierre Van Dijk, secretaris-generaal van de Petroleumfederatie. Hij verwijst naar de start van het ‘driving season’ in de VS, die de export van benzine vanuit Europa opkrikt. Amerikanen rijden meer met de auto vanaf de lente en die auto’s rijden bijna allemaal op benzine. De vrij stabiele dieselprijs weerspiegelt volgens Van Dijk misschien bezorgdheid over de vertraging van de economische groei.

Benzine werd sinds begin dit jaar 18,3 cent per liter duurder en diesel 8,2 cent. Een tankbeurt van 50 liter kost respectievelijk 9,15 en 4,1 euro meer dan eind december. Huisbrandolie werd 11,04 cent per liter duurder sinds eind vorig jaar. Wie 2.000 liter stookolie koopt, betaalt dus 220,8 euro meer.

Zal de olieprijs verder stijgen?

KBC verwacht voor de nabije toekomst een olieprijs van 70 dollar. Daarna ziet de bank de prijs terugvallen naar 65 dollar tegen eind dit jaar, omdat de productie van schalieolie in de VS zal stijgen en de OPEC de productiebeperking wellicht zal milderen of stopzetten.

De prijs aan de pomp is echter niet alleen afhankelijk van de prijs van ruwe olie. Ook de evolutie van de dollar tegenover de euro en mogelijke veranderingen van de accijnzen op olieproducten spelen een rol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud