Luc Desender haalt grote investeerders binnen voor afvalfabriek

Electrawinds-oprichter Luc Desender heeft met zijn nieuwe bedrijf Renasci de financiering rond om een afvalverwerkingsfabriek te bouwen in Oostende.

Het gaat om een investering van 53 miljoen euro, een bedrag dat voor de helft afkomstig is van bankleningen en voor de andere helft bestaat uit vers kapitaal en achtergestelde leningen. Onder meer de bank BNP Paribas Fortis en de Belgische verzekeraar Integrale participeren, samen met de drie initiatiefnemers: Luc Desender, Axel De Buysscher (Andinax) en corporatefinancespecialist Guy De Clercq (ex-Indaver).

Recent stapte ook de Roeselaarse industrieel Carlo Vermeersch in het kapitaal. De man die fortuin maakte met de isolatiegroep Ipcom wordt gedelegeerd bestuurder bij Renasci.

‘We gaan in Oostende aantonen dat het concept werk en daarna dezelfde recyclage-installatie ook in andere landen bouwen.’
Luc Desender
oprichter Renasci

Voor Luc Desender betekent het een nieuwe start vijf jaar nadat zijn Oostendse groenestroomproducent Electrawinds in de problemen kwam. Met zijn nieuwe bedrijf Renasci heeft hij een vergunning op zak voor een afvalrecyclagefabriek in Oostende die jaarlijks 120.000 ton huishoudelijk en industrieel afval gaat recycleren. 

De bedoeling is om met een combinatie van nieuwe technologieën plastic, metaal en papier te recycleren en het niet-recycleerbaar afval om te zetten in biodiesel, pellets en vulmateriaal voor de bouwindustrie.

‘We zijn al volop aan het bouwen en als het weer meezit, zou de installatie eind dit jaar moeten opstarten’, zegt Desender. ‘We gaan in Oostende aantonen dat het concept werkt en daarna dezelfde installatie ook in andere landen bouwen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect