Advertentie

Luminus krijgt vergunning voor gascentrale in Gent

Ook in Seraing heeft Luminus plannen voor de bouw van een nieuwe gascentrale. ©©Photo Olivier Pirard

Het energiebedrijf Luminus heeft een omgevingsvergunning op zak om de gascentrale van Wondelgem uit te breiden. Het is de eerste vergunning in Vlaanderen die kadert in de kernuitstap.

De provincie Oost-Vlaanderen heeft Luminus een nieuwe vergunning toegekend om de centrale aan de Gentse Ringvaart te blijven uitbaten. De bestaande installatie van 390 megawatt mag blijven draaien, maar Luminus krijgt ook groen licht om op de site zes bijkomende gasturbines te bouwen, met samen 234 megawatt extra voor piekmomenten. Luminus is zo de eerste energieproducent die in Vlaanderen een vergunning krijgt om nieuwe capaciteit te bouwen om straks de Belgische kernuitstap op te vangen.

De Oost-Vlaamse deputatie oordeelt dat de stikstofuitstoot van de gascentrale van Luminus voldoet aan de drempels.

De centrale die Luminus wil bouwen is geen grote stoom- en gascentrale zoals verschillende andere projecten die meedingen naar de subsidies die eind dit jaar worden toegekend. Die grote centrales zijn bedoeld om meerdere uren te draaien en hebben vermogens van 800 tot 900 megawatt. De uitbreiding van Luminus in Wondelgem is een kleinere piekcentrale die enkel bedoeld is om te draaien op momenten met uitzonderlijk veel vraag naar elektriciteit of wanneer er te weinig hernieuwbare energie is.

Tijdens het openbaar onderzoek werden 39 bezwaren ingediend, waaronder een petitie met 600 handtekeningen. Maar de deputatie van Oost-Vlaanderen volgt het advies van de provinciale omgevingsvergunningscommissie en kende donderdag de vergunning toe.

Stikstof

De goedkeuring volgt nadat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zondag in een omzendbrief nieuwe instructies had uitgevaardigd over de stikstofnormen waaraan projecten moeten voldoen. De Oost-Vlaamse deputatie oordeelt dat de uitstoot van stikstofoxiden van de gascentrale van Luminus voldoet aan de drempels in de instructies van Demir.

'Op die manier kunnen geen verdere meetbare verslechteringen optreden, zelfs niet voor de meest kwetsbare habitattypes', klinkt het in een persbericht.

De provincie Limburg weigerde onlangs een vergunning voor een project van RWE om een grote gascentrale te bouwen in Dilsen-Stokkem. Daarbij werd verwezen naar de onduidelijkheid over de stikstofnormen. Een project van Eneco in Wallonië kreeg wel een vergunning, maar het energiebedrijf moet een derde van de CO2-uitstoot afvangen, wat volgens Eneco totaal onrealistisch is.

Luminus is dus de eerste die een bruikbare vergunning op zak heeft. Tegen de beslissing kan wel nog in beroep worden gegaan bij de Vlaamse regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud