Luminus wil nieuwe gascentrale bouwen in Seraing

Luminus wil in Seraing een tweede gascentrale bouwen. ©©Photo Olivier Pirard

Het energiebedrijf Luminus gaat een vergunning aanvragen om naast de bestaande elektriciteitscentrale in Seraing nog een tweede gascentrale te zetten.

De buurtbewoners van het Luikse stadje werden donderdag op de hoogte gebracht van de plannen van energiebedrijf Luminus. Het bedrijf is van plan om tijdens het voorjaar de nodige stappen te zetten om de vergunning voor de huidige centrale te verlengen en om een nieuwe productie-eenheid te mogen bouwen.

Bedoeling is om de nieuwe stoom- en gascentrale, een zogenaamde STEG, tegen de winter van 2025 operationeel te hebben. Dat jaar is de sluiting van de kerncentrales gepland, en volgens hoogspanningsnetbeheerder Elia is er tegen dan 3.900 megawatt nieuwe productiecapaciteit nodig in België om de sluiting van de kerncentrales op te vangen.

Subsidies

Veel zal afhangen van het steunmechanisme dat in de maak is om de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales te subsidiëren.

Een stoom- en gascentrale is volgens het energiebedrijf en perfecte aanvulling op hernieuwbare energie, omdat het productievolume ervan snel kan worden aangepast in functie van hoe goed windmolens draaien of hoeveel zon er op de zonnepanelen schijnt. De bestaande centrale zal volgens de plannen van Luminus 'geoptimaliseerd' worden en de bestaande koeltoren zal worden ingezet voor de nieuwe eenheid. Aan het project zouden tachtig banen verbonden zijn.

Veel zal afhangen van het steunmechanisme dat in de maak is om de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales te subsidiëren. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) diende onlangs de ontwerpteksten in bij de Europese Commissie die nog goedkeuring moet geven of ons land de bouw van nieuwe centrales mag ondersteunen met subsidies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud