Luminus ziet verlies verdrievoudigen door nucleaire problemen

De kerncentrale van Tihange lag vorige herfst en winter grotendeels stil. ©BELGA

De aanhoudende problemen in de kerncentrales van Engie Electrabel hebben de kleinere concurrent Luminus 76 miljoen euro gekost.

Engie Electrabel is dan wel de uitbater van de Belgische kerncentrales, maar Luminus heeft in een aantal reactoren een kleine minderheidsparticipatie. Het bedrijf moet zijn deel van de kosten betalen en krijgt een proportioneel deel van de productie. Sinds september heel wat kernreactoren stil lagen voor dringende herstellingen door betonrot deelt Luminus in de klappen. De centrales draaiden vorig jaar 47 procent van de tijd. In een goed jaar is dan rond de 90 procent.

Luminus moest meebetalen aan de dure herstellingswerken, maar kreeg veel minder stroom dan gepland uit de reactoren Doel 3 & 4 et Tihange 2 & 3. Luminus moest daardoor zelf in oktober en november grote hoeveelheden stroom op de markt inkopen om zijn klanten te bevoorraden. Op dat moment waren de marktprijzen fors gestegen door schaarste.

Die stroomcrisis heeft Luminus 76 miljoen euro gekost, klinkt het in de jaarrekening. De gascentrales konden net wat meer draaien door het stilliggen van de kernreactoren. Maar ook de groenestroomproductie stelde vorig jaar teleur. Door de droogte leverden de waterkrachtcentrales op de Maas slechts 85 procent op de van geplande productie. Ook de windparken leverden maar 90 procent van de geplande opbrengst af.

Maar ook de toekomstige factuur voor de afbraak van de kerncentrales en het beheer van het kernafval loopt op. De regels voor de aanleg van de spaarpot voor de kernuitstap werden aangepast, wat Luminus 17 miljoen euro extra kostte.

Verlies

Door de nucleaire problemen dook Luminus, een dochterbedrijf van de Franse kernenergiegroep EDF , vorig jaar 64,8 miljoen euro in het rood. Dat nettoverlies is ruim drie keer zou groot als de 21,5 miljoen euro van 2017. Het bedrijfsverlies liep op tot 56,3 miljoen euro.

Details over de rendabiliteit van de verschillende activiteiten wil Luminus niet vrijgeven. De groep is de tweede energieleverancier, een grote producent van groene stroom en bouwde de voorbije jaren een grote divisie uit met diensten aan gezinnen en bedrijven. Het gaat ondermeer om bedrijven actief in technische installatie, zonnepanelen, isolatie en onderhoud van verwarmingsketels. 'Zonder de kernenergie zou het operationele resultaat uitgekomen zijn op 45 miljoen euro', zegt woordvoerder Peter Dercon van Luminus. In die dienstendivisie werden nog het Luxemburgse bedrijf Leonard overgenomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud