Marktaandeel Electrabel blijft dalen

De gas hub in Zeebrugge ©EPA

Het marktaandeel van energieleverancier Electrabel voor huishoudelijke afnemers van aardgas is in juli in Vlaanderen onder de 40 procent gedoken. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator Vreg.

Het marktaandeel van Electrabel gaat al een tijd in dalende lijn. Vooral sinds vorig jaar gingen Vlamingen massaal van energieleverancier wisselen.

In september 2012 ging het marktaandeel van Electrabel voor huishoudelijke aardgasafnemers voor het eerst onder de kaap van 50 procent. Vorige maand dook dit marktaandeel naar 39,87 procent tegen 40,13 in juni. Het totale marktaandeel voor aardgas van Electrabel zakt van 41,63 procent naar 41,35 procent in juli.

Voor elektriciteit zakt het marktaandeel van Electrabel voor huishoudens van 43,31 procent naar 43,07, terwijl het totale marktaandeel zakt van 45,23 procent naar 45,10. Voor de professionele afnemers (kleine bedrijven, sociale huisvestingsmaatschappijen enz) is er wel een lichtpuntje: voor het eerst in maanden is er een toename van het marktaandeel: van 54,93 procent in juni naar 55,3 in juli.

Ondanks de dalende trend trend blijft Electrabel met grote voorsprong de nummer één op de energiemarkt. De nummer twee - EDF Luminus - haalt een marktaandeel van zowat 20 procent op de elektriciteitsmarkt en minder dan 20 procent op de gasmarkt. Minister van Economie Johan Vande Lanotte zei dit weekend aan De Tijd dat hij graag minstens twee spelers zou hebben die 20 procent marktaandeel hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud