Advertentie

Massale sluiting elektriciteitscentrales op komst

De koeltoren van de centrale van Drogenbos. die Electrabel dit jaar wil sluiten. ©IMAGEGLOBE

Dit jaar worden er tal van gasgestookte elektriciteitscentrales gesloten omdat ze verouderd of niet rendabel zijn. Of dat een gevaar vormt voor de bevoorradingszekerheid, hangt af van de beschikbaarheid van de kerncentrales.

Terwijl België deze winter al noodplannen moet klaar houden voor elektriciteitsschaarste, worden er de komende maanden nog tal van bijkomende centrales gesloten. Vele elektriciteitsproducenten hebben aangekondigd dat ze dit jaar verouderde en onrendabele gasgestookte elektriciteitscentrales zullen sluiten.

Op een lijstje opgesteld door administratie Energie, dat De Tijd kon inkijken, prijken een dozijn centrales die dit jaar zeker gesloten worden (1.400 megawatt) én een handvol extra sites die mogelijk uit dienst worden genomen (250 megawatt).

In totaal gaat het dus om meer dan 1.600 megawatt, te vergelijken met het vermogen van anderhalve kerncentrale. Of het equivalent van een tiende van het stroomverbruik op absolute piekmomenten. Buiten wat kleinere groenestroomprojecten komt er geen nieuwe vervangcapaciteit op het net.

Het gaat onder meer om enkele grote aardgascentrales van Electrabel in Drogenbos en Esch-sur-Alzette. Die laatste bevindt zich dan wel in Luxemburg, net over de Belgische grens, maar is verbonden op het Elia-hoogspanningsnet en staat wel sinds jaar en dag mee in voor de Belgische stroombevoorrading. Daarnaast gaan er ook centrales dicht op de terreinen van de chemiebedrijven Monsanto en Lanxess in de Antwerpse haven.

Strategische reserve

Gascentrales zijn onrendabel omdat ze door goedkope steenkool en de opmars van groen stroom te weinig uren draaien op jaarbasis. Maar ze zijn wel broodnodig op een beperkt aantal dagen in de winter. De vorige minister van Energie, Melchior Wathelet (cdH) voerde de strategische reserve in: een systeem in waarbij met sluiting bedreigde gascentrales toch beschikbaar kunnen worden gehouden om winterse pieken in de stroomvraag op te vangen. De eigenaars van de centrales krijgen dan een vergoeding van Elia om de centrale enkele maanden in de winter paraat te houden.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), moet de komende dagen een beslissing nemen om de strategische reserve voor volgende winter vast te leggen. In principe zou ze gewoon de met sluiting bedreigde centrales ook kunnen opnemen in die reserve.

Maar hier duiken heel wat problemen op, waarschuwen de administratie Energie, Elia en energiewaakhond CREG in een nota aan Marghem. Slechts drie kleine eenheden, goed voor amper 80 megawatt passen onmiddellijk in de strategische reserve.

De andere centrales zijn niet meteen beschikbaar zijn omdat vergunningsproblemen dreigen of grote investeringen nodig zijn. Die investeringen zullen de producenten niet doen; zij willen immers deze onrendabele centrales sluiten.

Zorgt de massale sluiting van centrales voor zware bevoorradingsproblemen? Alles hangt af van de toekomst van de kerncentrales, zeggen waarnemers. Als De oudste reactoren Doel 1 & 2 (samen 866 megawatt) ook de komende winter(s) beschikbaar zijn en de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 (samen (2.045 megawatt) veilig worden verklaard en weer opstarten, is er heel wat minder druk op de ketel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud