Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Meer dan tien jaar vertraging voor bouw Europa's modernste kerncentrale

De nieuwe reactor op het Finse eiland Olkiluoto zal pas in mei 2019 op volle toeren draaien. ©REUTERS

De nieuwe kernreactor op het Finse eiland Olkiluoto zal pas in mei 2019 op volle toeren draaien. Eigenaar TVO kondigde de zoveelste vertraging van het miljardenproject aan.

De geavanceerde kerncentrale van de derde generatie (type EPR) had eigenlijk al in 2009 zijn eerste stroom moeten leveren. Maar die deadline werd al ettelijke keren vooruitgeschoven.

Het wordt - zonder nieuwe vertragingen - uiteindelijk mei 2019. Dat kondigde de toekomstige uitbater Teollisuuden Voima (TVO), een Fins elektriciteitsbedrijf, aan. Leveranciers en aannemers van de nieuwe reactor zijn de Franse kerncentralebouwer Areva (73 procent), een overheidsbedrijf, en het Duitse Siemens (27 procent) .

Uitbater en aannemer geven elkaar de schuld voor de vele vertragingen en budgetoverschrijdingen. Het dispuut wordt uitgevochten voor het Internationale Arbitragehof (ICC). TVO eist 2,6 miljard euro van het Areva-consortium, terwijl Areva en zijn partners 3,6 miljard euro eisen van TVO wegens het niet op tijd klaar zijn met de operationele organisatie van de reactor. 

Initieel werd de kostprijs van reactor Olkiluoto 3 geraamd op 3,2 miljard euro. In 2012 was het kostenplaatje al opgelopen tot 8,5 miljard euro. Sindsdien heeft Areva geen update meer vrijgegeven. 

Frankrijk

Een soortgelijke kerncentrale die staatsbedrijf EDF  in het Franse Flamanville bouwt zal 10,5 miljard euro kosten. Ook dat project heeft last van vertragingen en overschrijding van de kosten. De productie zal eind 2019 starten.

Voor de voorstanders van kernenergie zijn de nieuwe kerncentrales een belangrijk symbooldossier van de zogenaamde nucleaire renaissance of Europa's terugkeer naar kernenergie na het moratorium sinds de ramp in Tsjernobyl. Maar door de complete ontsporing van de timing en het budget zijn het allesbehalve projecten om mee uit te pakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud