opmerkelijk

Meer stroom voor bitcoin dan voor huishoudens in IJsland

Bitcoins delven kost aardig wat energie. ©REUTERS

Het hoge energieverbruik dat samengaat met het uitbrengen van de digitale munt bitcoin levert een opmerkelijke situatie op in IJsland. De 'bitcoinminers' op het Scandinavische eiland gaan dit jaar meer energie verbruiken dan alle huishoudens samen.

Dat voorspelde althans het lokale energiebedrijf HS Orka, dat gespecialiseerd is in geothermische centrales, dinsdag op de Britse omroep BBC.

Woordvoerder Johann Snorri Sigurbergsson van HS Orka legt uit dat er de voorbije jaren steeds meer rekencentra bijgekomen zijn op het eiland. Vaak gaat het om bedrijven die zich zo een groen cachet willen aanmeten. Bijna alle energie in IJsland is afkomstig uit de zo goed als onuitputbare hernieuwbare bronnen, zoals aardwarmte en waterkracht.

Maar die datacentra worden ook gebruikt door 'miners'. zij hebben immers massa's rekenkracht nodig om de complexe berekeningen te kunnen draaien voor de uitgifte van nieuwe bitcoins. De woordvoerder ziet naar eigen zeggen een 'bijna exponentiële groei' van het energiebruik van die centra.

Bovendien is er een groot aantal nieuwe geïnteresseerde partijen voor datacentra. Als al die projecten er komen, zal de IJslandse energieproductie niet volstaan, klinkt het.

Sigurbergsson verwacht een jaarlijkse stroomverbruik van de miners van 840 gigawattuur - om de computers te laten draaien en voor koelsystemen. De IJslandse huishoudens verbruiken jaarlijks zowat 700 GWh. 

Mogelijk is IJsland daarmee het eerste land waar virtuele munten meer energie vreten dan de huishoudens. De meeste bitcoinservers draaien in China. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content