Advertentie

Meer Waals mijngas dan gedacht

Een Frans bedrijf haalt weer energie uit de verlaten Waalse mijnen.

De oude steenkoolmijn van Anderlues in Henegouwen bevat 358 miljoen m³ mijngas, bijna een derde meer dan gedacht. Een Frans bedrijf exploiteert het gas met energiecentrales.

De steenkoolmijnen van Anderlues leveren sinds 2019 weer energie op dankzij de exploitatie van het mijngas dat zich in de loop der jaren in de verlaten galerijen verzameld heeft. La Française de l’Energie, het Franse bedrijf dat de site exploiteert, bouwde er twee centrales die gebruikmaken van warmte-krachtkoppeling (WKK) om zowel warmte als stroom op te wekken. De mijn werd voordien gebruikt als ondergronds gasreservoir door Fluxys.

De Fransen melden nu dat er 29 procent meer gasreserves te ontginnen is dan eerst gedacht. De bewezen en waarschijnlijke reserves bedragen volgens het bedrijf 358 miljoen m³ in plaats van de eerder geraamde 277 miljoen m³.

De bevestiging van de extra reserves betekent dat de groep werk maakt van de geplande uitbreiding op de site met drie nieuwe WKK-centrales. Het totale vermogen zal daardoor tot 7,5 megawatt toenemen.

Frère

La Française de l’Energie is daarnaast ook bezig met de ontwikkeling van de site Sud de Charleroi, waar nog eens zes centrales komen met een vermogen van 9 megawatt. Die zouden in de eerste helft van volgend jaar in werking treden.

Het ondergrondse mijngas is een mengeling van diverse gassen die worden afgegeven door de nog aanwezige steenkool, onder meer het energetisch interessante methaangas. De ontginning van het gas uit de verlaten Waalse mijnen was aanvankelijk een idee van wijlen Albert Frère.

De miljardair, die in 2018 overleed, werkte daarvoor een tijd samen met de Australische groep EGL. Toen die moest herstructureren, kwam de Noord-Franse activiteit van EGL terecht bij La Française de l’Energie, een nieuw bedrijf dat werd opgericht door de Franse entrepreneur Julien Moulin. Het bedrijf noteert op Euronext Parijs en verwacht volgend boekjaar 35 miljoen euro omzet te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud