'Meerderheid Belgen blijft voorstander kernenergie'

De kerncentrale van Doel. ©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De meerderheid van de Belgen blijft voorstander van kernenergie. Dat blijkt uit een onderzoek op vraag van het Nucleair Forum, de belangenvereniging van de sector.

Door tal van problemen in de kerncentrales van Electrabel kwamen kernenergie én de energiebevoorrading vorig jaar regelmatig in het nieuws. Dat alles heeft de houding van de Belgen over nucleaire technologie niet zwaar gewijzigd, concludeert het Nucleair Forum uit een peiling bij 1.012 landgenoten dit voorjaar door TNS.

De resultaten zijn erg stabiel in vergelijking met die van een gelijkaardige peiling in 2013, klinkt het bij TNS. Uit de peiling blijkt dat 63 procent van de Belgen vindt dat de productie van kernenergie behouden moet blijven. In 2013 was dat 65 procent.

Een andere vaststelling is dat 51 procent van de ondervraagden akkoord gaat met de beslissing van de regering om de oude kernreactoren Doel 1 &2  tien jaar langer open te houden. 74 procent denkt immers dat het stopzetten van kernenergie de kans op stroomonderbrekingen in ons land verhoogt.

3 op de 4 respondenten vinden het zinvol om kernenergie en alternatieve groen energiebronnen met elkaar te combineren. Een meerderheid (59%) van de Belgen vindt dat het onderzoek naar nucleaire technologieën een positieve impact heeft voor de hele Belgische economie

Kernenergie wordt nog gezien als een vervuilende energiebron. 31 procent van de Belgen noemt spontaan kernenergie wanneer gevraagd wordt naar vervuilende energiebronnen. Enkel bij aardolie (39%) en aardgas (36%) liggen deze percentages hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud