Megabatterij veroorzaakt brand bij Engie Electrabel in Drogenbos

De elektriciteitscentrale van Engie Electrabel in Drogenbos. ©IMAGEGLOBE

In Drogenbos is een megabatterij in brand gevlogen op de terreinen van Engie Electrabel. De brand zorgt voor veel rookhinder. Wellicht gaat het om proefproject voor alternatieve energie dat fout loopt.

Hoogspanningsbeheerder Elia kondigde eerder dit jaar aan dat het nieuwe technologieën, zoals batterijen, zou inzetten om zijn stroomnet in evenwicht te houden. Engie Electrabel was meteen bereid in dit project te volgen. De elektriciteitsleverancier zette lithium-ion batterijen neer, de grootte van een container, als alternatieve energie-reserve. En dit onder andere naast zijn gascentrale in Drogenbos.

‘De eerste containers met batterijen zijn al in gebruik’, klonk het in september bij Engie Electrabel. ‘We hopen tegen het einde van het jaar operationeel te zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de stabiliteit van het net’.

Eén van die containers staat nu in brand en veroorzaakt een grote rookwolk die licht giftig zou zijn. De brandweer is massaal ter plaatse en heeft de brand onder controle maar de bluswerken zijn nog niet afgelopen. In Drogenbos is het gemeentelijke rampenplan afgekondigd en omwonenden worden gevraagd ramen en deuren te sluiten. Hetzelfde geldt voor de bestuurders die op de Brusselse Ring rijden. Op die ring zijn de afritten Anderlecht-Industrie in beide richtingen gesloten.

De rookwolk drijft richting Brussel en ook in Vorst en Ukkel worden de inwoners gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. Voorlopig wordt in de Brusselse gemeenten het rampenplan wel nog niet in werking gesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud