Megafusie in gassector op losse schroeven

Linde en Praxair willen samensmelten tot 's werelds grootste gasleverancier. ©REUTERS

Het Duitse gasbedrijf Linde en zijn toekomstige partner Praxair moeten mogelijk meer activa van de hand doen om toestemming te krijgen van de Amerikaanse mededingingswaakhond.

De eerste gesprekken tussen Linde  en Praxair  dateren al van augustus 2016. Een maand later ketsten de onderhandelingen af omdat de partijen het niet eens geraakten over een aantal bestuurskwesties. Uiteindelijk kwam er in december 2016 toch een akkoord uit de bus en kondigden Linde en Praxair aan dat zouden samensmelten tot 's werelds grootste industriële gasleverancier.

In dat principeakkoord werd ook afgesproken dat elke partij het recht heeft zich uit te deal terug te trekken zonder een schadevergoeding te betalen als er te veel activa moeten worden verkocht. Met 'te veel activa' wordt bedoeld: voor meer dan 3,7 miljard dollar omzet of 1,1 miljard dollar ebitda (winst voor afschrijvingen en belastingen).

De Amerikaanse mededingingswaakhond vraagt nu meer activa te verkopen dan aanvankelijk was voorzien. Daardoor is de kans groot dat de overeengekomen drempels overschreden worden. 'Linde en Praxair analyseren nu hoe ze de verwachtingen van de regulatoren kunnen inlossen.'

Volgens sommige waarnemers komt de deal op losse schroeven te staan. Volgens analist Markus Mayer (Baader Helvea) leidt de verkoop van extra activa tot minder fusievoordelen. De vraag is ook of de opgelegde deadline van 24 oktober haalbaar blijft. Beleggers hebben alvast minder vertrouwen in een goede afloop. Op de beurs in Frankfurt dondert Linde meer dan 8 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect