Mestrallet van Engie naar CVC en Saoedisch toerisme

Gérard Mestrallet, de voorzitter van Engie. ©BELGAIMAGE

Gérard Mestrallet wordt na zijn vertrek als voorzitter van Engie adviseur van de Britse private-equityreus CVC. De Fransman gaat ook een cultureel-toeristisch project in Saoedi-Arabië leiden.

Op 18 mei zal Gérard Mestrallet de laatste keer de aandeelhoudersvergadering van Engie voorzitten. De founding father van het Bel20-bedrijf creëerde een wereldwijde energiegigant uit de restanten van de holding Suez dankzij de overnames van Tractebel, Electrabel, Gaz de France en International Power. 

Mestrallet had nog gevraagd om iets langer voorzitter van het bedrijf te mogen blijven, maar de Franse politiek - Parijs is de grootste aandeelhouder van het bedrijf - hield de boot af.  Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu wordt de nieuwe voorzitter.

CVC

Ondertussen is de 69-jarige Mestrallet zijn leven na Engie al aan het voorbereiden. Volgens het persagentschap Bloomberg wordt hij senior adviseur van het Britse private-equityhuis CVC, een van de grootste spelers in de sector. Via de fondsen van CVC worden miljarden van rijke individu's en institutionele beleggers in een vijftigtal bedrijven geïnvesteerd. Die zijn samen goed voor 350.000 werknemers en ruim 100 miljard dollar omzet. 

Onder meer het Zwitserse horlogemerk Breitling zit in portefeuille van CVC-fondsen. In ons land gaat het om voedingsgroep Continental Foods (Devos Lemmens, Royco) en de fabrikant van aluminiumprofielen Corialis (Aliplast). Andere bekende adviseurs zijn de voormalige Telenet-CEO Duco Sickinghe en de voormalige EU-commissaris Karel De Gucht. 

Saudi-Arabië

Mestrallet gaat zich ook bezighouden met de ontwikkeling van het Saoedische Al Ula, een regio zo groot als België in het noordwesten van het land.

De site van Madain Saleh bestaat uit reusachtige tombes. ©© Aldo Pavan

Saoed-Arabië wil de regio toeristisch ontwikkelen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de archeologische site van Madain Saleh, de eerste Saoedische vermelding op de Unesco-Werelderfgoedlijst. De site met grote graftombes wordt vaak vergeleken met het Jordaanse Petra. Er zijn plannen voor een enorm museum, drie keer zo groot als het Louvre in Abu Dhabi. 

Dat de Saoedi's een beroep doen op de Fransen is niet verwonderlijk. Franse archeologen zijn al sinds 2003 betrokken bij de opgravingen in Madain Saleh en de Saoedi's willen de Franse expertise ook inzetten voor de ontwikkeling van het toerisme. 

Mestrallet is door de Franse president Emmanuel Macron ook aangezocht om een Frans agentschap te gaan leiden dat zich bezighoudt het het project. Het agentschap lijkt op France Museum, het agentschap dat instond voor de vestiging van het Louvre in Abu Dhabi. 

Een samenwerkingsakkoord tussen Parijs en Riyad wordt morgen ondertekend, in de marge van een bezoek van kroonprins Mohammed bin Salman aan Frankrijk. Het is de bedoeling om op termijn 1,5 tot 2 miljoen toeristen per jaar naar de regio te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud