Nederlandse centrales snellen België te hulp

De Sloecentrale van Delta ©Peter Boer/Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

Na het energiebedrijf Essent heeft ook concurrent Delta een plan om de Belgische stroombevoorrading te garanderen met een Nederlandse centrale.

De Nederlandse energieleverancier Delta heeft deelgenomen aan de aanbesteding voor nieuwe aardgasgestookte elektriciteitscentrales in ons land. Met die aanbesteding geeft de ontslagnemende staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) staatssteun om extra productiecapaciteit aan te trekken. Gascentrales zijn nodig om de stroombevoorrading in ons land binnen enkele jaren te garanderen, maar zijn door de huidige marktprijzen niet rendabel.

Het Zeeuwse Delta, dat eigenaar is van het Mechelse afvalbedrijf Indaver, diende echter geen plan in voor de bouw van een nieuwe centrale op Belgisch grondgebied. Het stelt voor een bestaande centrale in de Nederlandse havenstad Vlissingen in te zetten voor ‘Belgisch gebruik’. Dat bevestigde een woordvoerder van Delta.

De Sloecentrale in Vlissingen werd in 2010 in gebruik genomen, maar draait amper door de lage elektriciteitsprijzen en weegt daardoor op de cijfers van Delta. De Nederlandse centrale ‘verbelgen’ om hier staatssteun te krijgen, is dan een aantrekkelijk scenario.

Delta moet daarvoor wel de centrale rechtstreeks koppelen met het Belgische stroomnet. Dat kan via een nieuwe hoogspanningskabel onder de Schelde richting Eeklo of via een verbinding naar Zandvliet in de Antwerpse haven.

Eén of twee eenheden van de centrale zouden volledig afgekoppeld worden van het Nederlandse stroomnet en onder het exclusieve beheer komen van de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia. De Sloecentrale wordt dan een ‘Belgische’ centrale op Nederlands grondgebied.

Essent

Met dit plan voor de uitvlagging van een centrale kopieert Delta een idee van de eveneens Nederlandse energieleverancier Essent. De CEO van Essent, Erwin van Laethem, ontvouwde in De Tijd al in januari het idee om met een Nederlandse centrale de Belgische stroombevoorrading te verzekeren. Hij argumenteerde daarbij dat een kabel leggen van een bestaande, nauwelijks gebruikte centrale in Nederland goedkoper is dan een nieuwe centrale bouwen in België.

Essent deed ook officieel mee aan de aanbesteding van Wathelet, met zijn Clauscentrale in het Nederlandse Maasbracht, op amper 3 kilometer van de Belgische grens. Die kan via een kabel van 13 kilometer op een Elia-hoogspanningspost worden aangesloten. Het traject van de Sloecentrale naar de Elia-post in Eeklo is een stuk langer.

Behalve de twee Nederlandse centrales deed ook een derde partij mee aan de aanbesteding van Wathelet. Het consortium Dils Energie (Siemens/Advanced Power) wil steun om een nieuwe gascentrale te bouwen in het Limburgse Dilsen-Stokkem.

Welke van deze centrales de aanbesteding zullen winnen, zal later blijken. De offertes worden niet enkel beoordeeld op basis van prijs, ook andere factoren spelen mee.

Dat buitenlandse centrales mee het Belgische stroomnet in stand houden, is geen uitzonderlijke situatie. De Twinerg-centrale van Electrabel bevindt zich in het Groothertogdom Luxemburg, maar behoort al jaren bij het Belgische Elia-net.

EDF

Een zeer bizarre wending in het dossier is dat de Franse energiereus EDF categorisch ontkent dat de Sloecentrale heeft deelgenomen aan de aanbesteding van Wathelet. EDF is voor 50 procent eigenaar van die centrale. ‘EDF nam niet deel met Belgische projecten, en ook niet met de Sloecentrale waar we mede-eigenaar van zijn’, zei een woordvoerder in Parijs.

Bij de Belgische dochter EDF Luminus viel eerder deze week al te horen dat het bedrijf zijn projecten voor de bouw van een nieuwe gasgestookte centrales in Evergem en Navagne niet heeft ingediend bij de aanbesteding. Ook Electrabel, ENI en Eneco dienden hun projecten voor de bouw van een nieuwe gascentrale niet in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud