Advertentie

Nederlandse rechter dwingt Shell uitstoot sneller af te bouwen

Shell moet zijn klimaatinspanningen fors opvoeren. ©AFP

Klimaatactivisten hebben hun slag thuisgehaald. Voor het eerst verplicht een rechter een oliereus om zijn uitstoot forser terug te dringen.

Ruim 17.000 Nederlanders steunden de zaak van de actiegroep Milieudefensie, Greenpeace en een reeks andere verenigingen. Ze verwijten Shell te weinig te doen tegen de klimaatverandering.

Shell stelde zichzelf tot doel uiterlijk in 2050 emissievrij te zijn. De weg daarheen voorzag voor 2030 in 20 procent minder CO2-uitstoot dan in 2016. De Nederlandse rechter maakt daar nu 45 procent van ten opzichte van 2019. Voor de rechtbank staat immers vast dat de multinational bijdraagt aan de opwarming van de aarde 'vanwege de enorme omvang van de CO2-uitstoot waar ze verantwoordelijk voor is'.

De uitspraak is een stevige klap voor de oliereus en dreigt bovendien een precedent te scheppen voor de hele sector van fossiele brandstoffen.

De uitspraak is een stevige klap voor de oliereus en dreigt bovendien een precedent te scheppen voor de hele sector van fossiele brandstoffen. De Nederlandse uitspraak reikt uiteraard niet voorbij de landsgrenzen, maar klimaatzaken in verschillende EU-lidstaten - waaronder België - tonen aan dat de kwestie in veel landen leeft.

Netto-uitstoot

Belangrijk in het vonnis is het onderscheid tussen de uitstoot die Shell als bedrijf zelf veroorzaakt en de uitstoot die voortkomt uit het gebruik van de fossiele brandstoffen die het verkoopt. Als het gaat om de Brits-Nederlandse multinational zelf, is de vermindering van 45 procent in 2030 een resultaatverplichting. Het gaat daarbij wel om de netto-uitstoot, compenserende ingrepen mogen worden meegeteld.

Waar het gaat om de uitstoot van leveranciers én eindgebruikers, is het een 'zwaarwegende inspanningsverplichting'. Shell moet daar kunnen aantonen dat het zijn best doet om aan de opgelegde doelstelling te voldoen.

Het bedrijf kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud