Netbeheerder Elia krikt winst op met recordinvesteringen

Elia is geen gewoon bedrijf waarbij de winst bepaald wordt door inkomsten en uitgaven. ©ANP

De beursgenoteerde hoogspanningsnetbeheerder Elia kende in 2019 een operationele winstgroei van 9 procent. De investeringen in het Belgische en Duitse net leiden tot extra inkomsten.

De Belgische netbeheerder heeft er een sterk jaar op zitten. De operationele brutowinst (ebitda) groeide met 24 procent tot 930 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf vrijdag presenteerde. De aangepaste nettowinst nam met 9 procent toe tot 306 miljoen euro.

Elia  investeerde vorig jaar een recordbedrag van 724 miljoen euro in het Belgische elektriciteitsnet, terwijl de Duitse dochter 50Hertz bijna een half miljard euro in het Duitse net pompte. Bij zowat elk ander bedrijf zouden zulke investeringen op korte termijn op de winst wegen, maar Elia is geen gewoon bedrijf waar inkomsten en uitgaven de winst bepalen. Als gereguleerde monopolist is de winst het gevolg van de toegelaten marge die de netbeheerder mag doorrekenen op de investeringen die hij doet in het elektriciteitsnet.

Bij zowat elk ander bedrijf zouden dergelijke investeringen op korte termijn op de winst wegen, maar Elia is geen gewoon bedrijf.

De forse investeringen om het Belgische en het Oost-Duitse net klaar te maken om hernieuwbare energie van de windparken op zee naar het binnenland te transporteren, leveren het bedrijf dan ook een mooie groei op. De totale gereguleerde activa (RAB) waarop Elia in België en Duitsland inkomsten mag aanrekenen, dikten aan van 8,4 naar 9,1 miljard euro.

Reorganisatie 

Toch was onder aan de lijn weinig te merken van de operationele vooruitgang. Elia voerde in 2019 een interne structuurhervorming door, die een duidelijk onderscheid maakt tussen de Belgische, de Duitse en de andere internationale activiteiten die daar eventueel nog bijkomen.

De kosten verbonden aan die reorganisatie hadden een eenmalige impact en drukken het nettoresultaat. De nettowinst toe te rekenen aan de groep ging met bijna 3 procent achteruit tot 273,6 miljoen euro.

In tijden van nulrente is de voorspelbaarheid van het aandeel Elia een gegeerd goed.

Het dividend wordt lichtjes opgetrokken van 1,66 euro bruto vorig jaar naar 1,69 euro. Toch is dat voor beleggers niet het belangrijkste om naar te kijken bij Elia. De netbeheerder is een van de zeldzame bedrijven die geen impact ondervinden van conjunctuurschommelingen en coronazorgen.

In tijden van nulrente maakt die voorspelbaarheid het aandeel gegeerd. Het nutsbedrijf noteerde begin dit jaar nog iets onder 80 euro, maar heeft in twee maanden de kaap van 100 euro per aandeel gerond.

De komende vijf jaar heeft Elia nog voor 2,3 miljard euro Belgische investeringen in de pijplijn en voor 4,2 miljard euro in het Duitse net.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud