Nieuwe Electrabel-voorzitter herhaalt pleidooi voor verlenging kerncentrales

Johnny Thijs, de nieuwe voorzitter van Electrabel, schudt de hand van Isabelle Kocher, de topvrouw van de Franse moedergroep Engie. ©BELGA

Johnny Thijs zal bij de volgende federale regering een lans breken om drie van de zeven kerncentrales bij voorkeur twintig jaar langer te laten draaien. Hij herhaalt daarmee een oud standpunt van moedergroep Engie.

Thijs doet zijn pleidooi in De Standaard. Nieuw is het standpunt niet. Moedergroep Engie   pleitte in mei al om Doel 4 en Tihange 1 en 3 langer open te houden

'De kernuitstap is wettelijk geregeld. Die beslissing moeten we respecteren', stelt Thijs. Maar tegelijk is de Electrabel-voorzitter van plan om met een dossier pro verlenging naar de volgende regering te stappen, met als boodschap dat het zowel voor de CO2-uitstoot, de elektriciteitsbevoorrading als de elektriciteitsfactuur van de verbruiker een goede zaak is.

Thijs zou dat al hebben meegegeven aan de informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.

Gascentrales

De nieuwe voorzitter van Electrabel geeft aan dat hij niet over een nacht ijs is gegaan. Er is volgens hem zes maanden studiewerk aan voorafgegaan. De rode draad is volgens hem dat het elektriciteitsverbruik de komende decennia alleen maar zal stijgen door de terugdringing van de CO2-uitstoot.

Thijs begrijpt ook niet waarom de kerncentrales in ons land tegen 2025 moeten sluiten, terwijl nu al duidelijk is dat er geïnvesteerd moet worden in nieuwe gascentrales om de stroombevoorrading te verzekeren. 'Maar hoeveel er nodig zijn en hoeveel tijd er nodig is om die te bouwen? Na al die studies zijn er op die vragen nog altijd geen duidelijke antwoorden.'

Stabiliteit 

Uittredend federaal minister van Energie Marie Christine Marghem pleit voor een minimum aan stabiliteit in het beleid rond de geplande kernuitstap. 'Elke beslissing moet afgewogen worden met het oog op de bevoorradingszekerheid van het land, de kost voor de consument, de impact op het milieu en de naleving van internationale akkoorden', klinkt het.

Marghem herhaalt dat de wet van 2003 een kernuitstap voorziet in 2025 en dat het aan de volgende regering en meerderheid zal zijn om een standpunt in te nemen over deze kwestie. 

Onverantwoordelijk en gevaarlijk

Bij Ecolo-Groen valt het voorstel tot verlenging op een koude steen. 'Niet in het belang van ons land, alleen in het belang van multinational Engie', oordelen de partijen, die het voorstel klasseren als 'onverantwoordelijk, duur, gevaarlijk en onzeker'. 

Volgens Groen-Kamerlid Tinne Van der Straeten heeft België nood aan 'ambitieuze partners die vooruit kijken, en niet achteruit' om de transitie in te zetten naar 100 procent hernieuwbare energie. 'Kerncentrales die maar de helft van de tijd beschikbaar zijn naar voor schuiven als oplossing' draagt daar niet toe bij, vindt ze. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud