Nieuwe gascentrales moeten af van broeikasgas

Een gascentrale in Drogenbos. ©AFP

Uitbaters van gascentrales moeten op termijn streven naar een nuluitstoot van broeikasgassen. Dat staat in de werkingsregels die de energiewaakhond CREG heeft opgesteld.

Ons land krijgt er de komende jaren twee à drie nieuwe gascentrales bij. De nieuwe gascentrales moeten garanderen dat het licht blijft branden als in 2025 de kerncentrales sluiten, en dat ons land de overstap naar hernieuwbare energie kan maken.

De regering voorziet in steun voor investeerders in extra productiecapaciteit. Dat gebeurt via het capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM). Die steun zal worden toegekend via een veiling en is in principe technologieneutraal. Maar in de praktijk kan men niet rond nieuwe gascentrales. Milieubewegingen hebben al felle kritiek geuit op de subsidies voor fossiele brandstoffen.

Nuluitstoot tegen 2050

Op initiatief van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is nu expliciet een duurzaamheidsclausule opgenomen in de werkingsregels van het CRM-mechanisme. Die betonneren de uitstap uit fossiele brandstoffen.

De kandidaat-investeerders moeten er zich toe verbinden om uiterlijk tegen 2050 een nuluitstoot of een negatieve uitstoot van broeikasgassen te bereiken.

Concreet moeten de kandidaat-investeerders er zich in hun dossier schriftelijk toe verbinden om uiterlijk tegen 2050 een nuluitstoot of een negatieve uitstoot van broeikasgassen te bereiken. Er wordt in stappen gewerkt. Al tegen eind 2026 moeten ze de haalbaarheid onderzoeken, en tegen eind 2027 een plan opstellen. Er zijn tussentijdse doelstellingen voor 2035 en 2045.

Kandidaat-investeerders zoals het energiebedrijf Eneco hebben al aangegeven dat ze op termijn hun gascentrales op groene waterstof willen laten draaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud