Nieuwe start Petrobras lijkt valse start

Aldemir Bendine moet grote schoonmaak houden bij Petrobras, maar door zijn nauwe banden met de linkse regering wordt dat moeilijk ©EPA

Petrobras heeft een nieuwe topman, maar daarmee waait geen frisse wind door de Braziliaanse petroleummaatschappij. Aldemir Bendine heeft nauwe banden met de Arbeiderspartij van president Rousseff. Beleggers zijn zwaar ontgoocheld.

Vorige week stapte Maria das Graças Foster op als CEO van Petrobras en met haar ook vijf directeurs. Hun positie was onhoudbaar geworden na een hele reeks schandalen. Petrobras, een van de kroonjuwelen van de Braziliaanse economie, zou zich bezondigd hebben aan onfrisse praktijken: afspraken met bouwbedrijiven, omkoping, steekpenningen aan politici, noem maar op.

Vrijdag kondigde Petrobras aan dat Aldemir Bendine was benoemd als nieuwe CEO. Ivan de Souza Monteiro wordt de nieuwe financieel directeur. Beide heren komen van de Banco do Brasil, de grootste Braziliaanse en Latijns-Amerikaanse bank naar activa. Bendine is dus een bankier en heeft geen ervaring met het leiden van een industrieel bedrijf.

De komst van Bendine wordt in ieder geval niet op gejuich onthaald. Analisten hebben het zelfs over een regelrechte ramp. ‘De markt verwachtte een naam die voor verandering en onafhankelijkheid staat, maar met Bendine krijgen we meer van hetzelfde’, zei Adriano Pires van het energieconsultingbedrijf CBIE aan Bloomberg. De 51-jarige Bendine lijkt inderdaad vooral een vazal van president Rousseff en dat zal het moeilijk voor hem maken om schoon schip te maken bij Petrobras.

De eerste uitdaging waar Bendine voor staat is de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. Op 28 januari maakte Petrobras – met maanden vertraging - onvolledige en niet-geauditeerde resultaten over die periode bekend, echter zonder een becijfering van de door corruptie veroorzaakte verliezen. En net daar zitten de financiële markten op te wachten. Want pas dan zal duidelijk zijn hoe Petrobras er echt voor staat.

De groep is net als andere spelers in de petroleumsector zwaar getroffen door de scherpe daling van de olieprijs sinds juni vorig jaar. Petrobras heeft echter grootse plannen met de ontginning van een gigantisch, diep gelegen olieveld voor de Braziliaanse kust, een project dat miljarden zal kosten.

Vrijdag werd de benoeming van Bendine alvast koeltjes onthaald op de beurs van São Paulo: het aandeel donderde 6,9 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud