Nigeria doet winstmotor Shell sputteren

Oliedieven in Nigeria veroorzaken lekken in de pijpleidingen van Shell, met grote ecologische kosten tot gevolg - Foto AFP ©AFP

Royal Dutch Shell, Europa's grootste oliereus, heeft door aanhoudende problemen in Nigeria zijn tweedekwartaalwinst met een vijfde zien dalen.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten en zonder uitzonderlijke posten, de maatstaf die Shell hanteert, bedroeg 4,6 miljard dollar (3,5 miljard euro), een daling met 20 procent in vergelijking met een jaar eerder. 

De oliereus doet het daarmee gevoelig minder dan verwacht. Analisten mikten op een winst van 6 miljard dollar.

Bestuursvoorzitter Peter Voser noemde de resultaten 'duidelijk teleurstellend.' Hij weet de winstdaling onder meer aan hogere kosten, maar vooral aan de aanhoudende problemen in Nigeria. 

Shell kampt al maanden met ernstige olievervuiling in het land. Duizenden Nigerianen hebben gezondheidsproblemen door de verontreinigde grond in de buurt van pijpleidingen. Shell wijt de problemen aan lekken door diefstal en sabotage, maar moet zich toch gaan verdedigen bij de rechter in Den Haag omdat het zijn leidingen niet voldoende zou beveiligd hebben.

Begin 2013 gaf Voser nog aan dat de problemen in het Afrikaanse land 'ver van opgelost zijn', maar hij benadrukte wel dat ze minder zouden wegen op de cijfers. Dat blijkt nu toch het geval. In mei schatte CFO Simon Henry het maandelijks verlies in Nigeria (door problemen met pijpleidingen en tijdelijke shutdowns) op 100 miljoen dollar.

De totale productie van olie en gas in het tweede kwartaal zakte met 1 procent  tot de equivalent van 3,06 miljoen vaten olie per dag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud