Advertentie

'Nog 10 à 15 jaar toekomst voor Philips Turnhout'

De bonden van Philips Turnhout vrezen een zoveelste sanering. ©BELGA

Bij Philips Lighting in Turnhout vallen 78 ontslagen. De afbrokkeling gaat voort, maar van een sluiting is nog geen sprake. 'Ik denk dat hier nog toekomst is voor 10 à 15 jaar', zegt een vakbondsman.

Volgend jaar sneuvelen op de site van Philips Lighting in Turnhout 78 van de 700 jobs. Het bedrijf reageert daarmee op de 'krimpende markt naar conventionele verlichting'. 

In Turnhout produceert het gasontladingslampen voor straatverlichting, sportstadions en tuinbouwserres. Maar door de opkomst van ledtechnologie - een boot die Turnhout heeft gemist - krimpt de fabriek al jaren aan een stuk. Sinds 2008 verloren al zo'n 2.000 mensen hun job, waardoor de fabriek de bijnaam 'Ford Genk in slow motion' kreeg.

'Een vermindering van het personeelsbestand is altijd een moeilijke beslissing', klinkt het in een persbericht van Philips. 'We zullen ons inspannen om medewerkers zoveel mogelijk naar ander werk te begeleiden.'

'Niet plezant'

'Plezant is anders, maar het is niet onverwacht', zegt Jos Mellaerts van de vakbond BBTK. 'Onze markt wordt ingepalmd door ledtechnologie en dat is een Aziatische aangelegenheid. Die evolutie is niet tegen te houden.' 

Dat de fabriek ooit zal sluiten, is reëel maar ik denk dat er hier nog 10 tot 15 jaar een toekomst is. De gemiddelde leeftijd van het personeels ligt iets boven 50 jaar en een groot deel daarvan zal hier nog zijn pensioen halen.
Jos Mellaerts
vakbondsafgevaardigde BBTK

Hoewel Philips zegt dat 'een uitdoofscenario nu niet aan de orde is', lijkt een sluiting op termijn onafwendbaar. De markt voor het soort lampen dat in Turnhout van de band rolt, zal volgens de prognoses met 15 procent per jaar dalen. Maar bij Philips en de vakbonden zien ze ook redenen tot optimisme. 'De vraag naar onze lampen voor tuinbouwserres is gestegen', zegt woordvoerder Roel Dekoninck. 'En als concurrenten beslissen om fabrieken te sluiten, komt er misschien marktaandeel voor ons vrij om de volumes op peil te houden', stelt Mellaerts.

Voor Philips Lighting zijn we een kip met gouden eieren en die slacht je niet zomaar. Dat is een beetje ons geluk en een vorm van zekerheid.
Jos Mellaerts
vakbondsafgevaardigde BBTK

'Dat de fabriek ooit sluit, is reëel maar ik denk dat hier nog 10 tot 15 jaar een toekomst is. De gemiddelde leeftijd van het personeel ligt iets boven 50 jaar en een groot deel van hen zal hier nog zijn pensioen halen', zegt Mellaerts. 'Vergeet ook niet dat Turnhout nog altijd zeer rendabel is met een winstmarge van 28 procent. Wat we doen is hightech, veel complexer dan de productie van leds. Voor Philips Lighting zijn we een kip met gouden eieren en die slacht je niet zomaar. Dat is een beetje ons geluk en een vorm van zekerheid.'

Vliegtuigruiten

Intussen raken de leegstaande gebouwen op de Philips-site stilaan ingevuld door andere bedrijven in de Open Manufacturing Campus (OMC) die de ambitie heeft om 'de productiefste vierkante kilometer' van België te worden.

Een 15-tal bedrijven, die op een of andere manier gebruikmaken van de opgebouwde expertise in Philips, stelt er een kleine 200 mensen tewerk. 'Philips heeft zijn productie geoptimaliseerd met lasertechnologie om glas te vervormen en metalen te lassen. Die technologie is breder inzetbaar', zei Bart Wuyts, voorzitter van OMC eerder. 

200
Op de Philips-site in Turnhout worden leegstaande gebouwen ingepalmd door kleine, startende maakbedrijven. Die zijn intussen al goed voor een kleine 200 jobs.

Borit bijvoorbeeld, de eerste op de OMC-campus, produceert dunne metaalplaten voor brandstofcellen die het hart vormen van waterstofauto's. Ook het Nederlandse Luxexcel (3D-printing van lenzen) en het Zwitserse Leclanché (batterijtechnologie) hebben er activiteiten. 'Luxexcel is enorm aan het uitbreiden en heeft al enkele Philips-mensen overgenomen voor engineering', klinkt het. In januari landt ook Air-craftglass, de producent van beglazing voor de luchtvaartindustrie, in Turnhout.

'De campus is aan het groeien. Maar of dat allemaal op tijd zal zijn om alle Philips-werknemers op te vangen, is de vraag', zegt Mellaerts. 'Anderzijds, elke job telt en - cru gezegd - voor de meesten zal het worst wezen of er Philips op hun hemdje staat of iets anders. Zolang ze maar hun brood verdienen.'

Ook Kontich en Tienen dicht

De Turnhoutse vestiging is een onderdeel van Philips Lighting , de vroegere verlichtingsdivisie van Philips die naar de beurs werd gebracht. Het Nederlandse concern bezit nog 41 procent van de aandelen van het bedrijf. In april vorig jaar ging de fabriek van Philips Lighting in Kontich dicht. In het voormalige Massive werden verlichtingsarmaturen geproduceerd. Er verdwenen toen 121 jobs.

Een jaar geleden ging ook de Tiense lampenfabriek van Sylvania dicht Daarbij gingen 170 jobs verloren. De fabriek kon niet op tegen de concurrentie van volumespelers uit Azië en de kleinere fabrikanten van dure maatverlichting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud