Advertentie

Nog geen deal voor Electrawinds

©BELGA

'De onderhandelingen met mogelijke investeerders hebben nog niet geresulteerd in een finaal engagement.' In een kort persbericht laat Electrawinds verstaan dat er nog geen uitkomst is voor de kapitaaloperatie die het bedrijf dringend nodig heeft. Colruyt en het Sickinghe-fonds Fortino worden als mogelijke redder geciteerd. Maar ook de optie van een minder ambitieus businessplan staat open.

De bestuurders van Electrawinds zaten maandagavond samen over de kapitaaloperatie, maar er is nog geen witte rook. Het groenestroombedrijf meldt dat onderhandelingen met mogelijke strategische investeerders nog niet tot een deal hebben geleid. Met bepaalde mogelijke investeerders zijn de onderhandelingen stopgezet, met anderen worden de gesprekken verdergezet.

'Parallel hieraan lopen ook nieuwe gesprekken met de referentieaandeelhouders en schuldverstrekkers met het oog op een minder ambitieus business plan waarvoor een aanzienlijk lagere inbreng aan kapitaal noodzakelijk is', vermeldt het persbericht.

Electrawinds kreunt onder een enorme schuldenberg en moest enkele maanden geleden op zoek naar vers geld. Vorige week kreeg het bedrijf wat ademruimte dankzij de verkoop van zonneparken aan Inframan - een joint venture van Gimv en Belfius (twee historische aandeelhouders van Electrawinds) - en de oprichting van een joint venture voor biodiesel met het Franse Sofiproteol, Akiolis Tessenderlo en Mindest.

Over de broodnodige kapitaalverhoging van 100 miljoen euro werd toen met geen woord gerept. Ondertussen schuift de deadline voor die operatie telkens op. Electrawinds mikte oorspronkelijk op het einde van het derde kwartaal om ze af te ronden. Die deadline werd nadien verplaatst naar ‘het begin’ van het vierde kwartaal. Ondertussen is de maand oktober al bijna voorbij. Of het nu nog lukt om in één keer 100 miljoen euro op te halen, is onzeker.

De kapitaalverhoging is nochtans hét essentiële onderdeel van de balansoefening waarmee Electrawinds bezig is.

Enkele weken geleden bleek dat een drietal partijen of consortia in de running waren om via die operatie in de Oostendse groep te stappen. Een van die partijen haakte af eind vorige week af, berichtte De Standaard. Dat werd ons door een bron bevestigd. Bij Electrawinds houdt men de lippen stijf op mekaar.

Electrawinds heeft weinig keuze: het moet zo snel mogelijk een deal proberen te sluiten met een van de twee overblijvende partijen. De Standaard bericht dinsdag dat het om Colruyt en Duco Sickinghe zou gaan. Bij navraag dinsdagochtend wilde Duco Sickinghe geen commentaar geven.

Colruyt is al langer een belangrijke speler in groene energie via Parkwind, de holding boven de offshorewindparken Belwind en Northwind. Fortino werd pas in juni opgericht door Duco Sickinghe en enkele medestanders. Met Fortino willen ze 'jonge ondernemers begeleiden, met de focus op technologische sector en kmo's die in een transitiefase zitten'. Of Electrawinds daaraan beantwoordt is niet zeker.

De onderhandelingspositie van Electrawinds is alvast ongunstig, want de tegenpartijen weten dat de nood aan verse cash groot is. Zij weten ook dat de kapitaalverhoging de voorwaarde is die een reeks belangrijke aandeelhouders van Electrawinds stelden om in te stemmen met de omzetting van schulden in kapitaal.

Verwatering

Een van de hoofdbrekens voor de betrokken partijen is de prijs waartegen de kapitaalverhoging zou moeten doorgaan. Vorig jaar werd het aandeel nog gewaardeerd op 10 euro. Nu bedraagt de koers slechts 1,34 euro.

Bij een kapitaaloperatie zou de verwatering voor de bestaande aandeelhouders van Electrawinds - de familie van topman Luc Desender is hoofdaandeelhouder - enorm zijn. 'Als er een oplossing uit de bus komt, zullen de aandeelhouders hoe dan ook verwateren en dus niet gelukkig zijn. Maar de balans van het bedrijf zelf zal dan ten minste versterkt worden', stellen verschillende waarnemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud