'Noors staatsfonds moet in olie blijven'

Een gasboorplatform op zee van het vroegere Statoil. ©Bloomberg

Het Noorse staatsinvesteringsfonds Equinor, het vroegere Statoil, kan beter toch niet uit beleggingen in de olie- en gasindustrie stappen, zegt een Noorse onderzoekscommissie.

Volgens een belangrijk advies van een door de Noorse overheid aangestelde commissie biedt zo'n ingrijpende maatregel geen garanties als de olieprijzen straks permanent omlaag zouden gaan. De commissie vindt ook dat zo'n scenario de investeringsstrategie van het fonds, met een erg brede diversificatie van de beleggingen, op de helllng zet.

Ze raadt bovendien aan dat de regering in Oslo beter haar belangen in Equinor (67%) en de staatsoliemaatschappij Petoro (100%) terugdringt als ze haar olieprijsrisico wil verminderen. Maar opeenvolgende Noorse regeringen hebben zo'n scenario steeds afgezworen. 

Eerder zei de centrale bank van het Scandinavische land, die het fonds beheert, echter dat het fonds er goed aan doet te stoppen met het investeren in olie en gas, om minder kwetsbaar te worden voor de schommelingen van de olieprijzen. Dat zorgde voor een schok op de wereldwijde aandelenmarkten. De Noorse overheid neemt waarschijnlijk later dit jaar een definitief besluit.

Noorwegen krijgt al jaren veel geld binnen door olie- en gaswinning in de Noordzee. Met die opbrengsten is het land gaan beleggen via Equinor dat voor 67 procent in handen is van de Noorse overheid.

De Noren zitten via Equinor in duizenden beursgenoteerde bedrijven en beleggen ook in obligaties en vastgoed. De waarde van het fonds ligt momenteel rond de 1.000 miljard euro en daarmee is het het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld. Eind 2017 was ongeveer 4 procent belegd in olie- en gasbedrijven. Dat komt overeen met ongeveer 32 miljard euro. De Noren hebben bijvoorbeeld miljarden geïnvesteerd in Shell, BP, Chevron, Eni en Total.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect