Noorse regering beëindigt staking oliesector

©AFP

De Noorse regering heeft maandagavond het personeel uit de olie- en gasindustrie verplicht weer aan de slag te gaan. Dat begon twee weken geleden te staken om vervroegd pensioen af te dwingen. De actie leidde tot heel wat bezorgdheid over de energiebevoorrading.

Noorwegen is de achtste olie-exporteur ter wereld en na Rusland de grootste gasleverancier van Europa. Het blokkeren van de productie dreigde volgens de overheid met name de gasexport in gevaar te brengen en daarom greep ze gisterenavond in 'in het belang van het land'.

De jongste weken had de stakingsactie in Noorwegen de olieprijzen de hoogte in geduwd. Analisten hekelden dat de Noorse regering niet snel genoeg ingreep.

Uiteindelijk verplichtte de minister van Werk Hanne Bjurström gisterenavond, slechts enkele minuten voor het compleet stilleggen van de productie, de werknemers om 'met onmiddellijke ingang opnieuw aan het werk te gaan'. Volgens de Noorse wet kan de minister een staking breken.

'Ik neem deze beslissing in het belang van Noorwegen', verklaarde ze achteraf aan het persagenstchap Reuters. 'Het was geen gemakkelijke keuze, maar het moest. Onze geloofwaardigheid als leverancier was in het gedrang gekomen.'

Noorwegen produceert per dag meer dan 2 miljoen vaten olie en vloeibaar gas (natural gas liquids). De industrie staat voor zowat een vijfde van de economie van het land (340 miljard euro).

De vakbonden en werknemers reageerden verslagen op het besluit van de regering. Ze ijverden met hun actie voor een regeling voor vervroegd pensioen op 62 jaar in de sector. Een eis waarop veel kritiek kwam omdat het personeel in de sector al best de betaalde van het land behoren, met bovendien 16 weken vakantie. De bonden willen echter van geen wijken weten en beloofden om bij 'de eerst volgende gelegenheid' de pensioenkwestie weer op tafel te brengen.

Op de internationale markten werd echter wel opgelucht gereageerd. De olieprijzen doken dinsdag weer lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud