Noorse regering: 'Staatsfonds moet deels uit olie en gas'

Een Noors boorplatform. Noorwegen haalt heel wat geld uit olie en gas. ©BLOOMBERG NEWS

Het laatste woord over de kwestie of het reusachtige Noorse staatsinvesteringsfonds nog moet beleggen in olie en gas is aan het parlement in Oslo.

Het lijkt wel een salomonsoordeel: gesandwicht tussen verschillende tegenstrijdige adviezen en meningen doet de Noorse regering de aanbeveling dat het Government Pension Fund Global zijn belangen in de olie- en de gassector deels van de hand doet. 

Met een omvang van zo'n 8.900 miljard Noorse kronen (900 miljard euro) is het fonds veruit de grootste staatsinvesteringsmaatschappij ter wereld. Het geld komt vooral van de olie- en gaswinning voor de kusten van het land en wordt belegd om met de opbrengsten de Noorse schatkist te stijven en de pensioenen in het land te betalen.

Olieprijs

De investeringen van het fonds in fossiele brandstoffen liggen onder vuur. Bovendien vreest Noorwegen dat de inkomsten uit beleggingen gaan terugvallen als de olieprijs permanent laag zou blijven.

De Noorse centrale bank, die het fonds beheert, stuurde eind 2017 een schok door de markten door te adviseren dat het zijn afhankelijkheid van olie en gas zou terugschroeven door de beleggingen in de sector te verkopen. Een door de regering aangestelde adviescommissie kwam echter tot het tegengestelde advies.

Tussenweg

Vrijdag was het de beurt aan de regering in Oslo om zich uit te spreken. Minister van Financiën Siv Jensen lijkt de kool en de geit te sparen door met een tussenweg te komen: het pensioenfonds moet zijn investeringen opgeven in bedrijven die alleen bezig zijn met de exploratie naar en de productie van olie en gas. Het gaat om 134 ondernemingen. Beleggen in geïntegreerde groepen die ook bezig zijn met hernieuwbare energie, zoals Royal Dutch Shell en Exxon, kan volgens Jensen wel nog. 

Voor alle duidelijkheid: Jensen roept geen milieuoverwegingen in. Wel 'de vermindering van de kwetsbaarheid van onze gemeenschappelijke rijkdom aan een permanente daling van de olieprijs'. Niettemin kan haar advies, als dat gevolgd wordt door het Noorse parlement, richtinggevend zijn voor andere grote investeerders en zal het door milieuactivisten worden aangegrepen als een argument tegen fossiele brandstoffen.

Noorwegen kent al langer een ongemakkelijke spreidstand: het werpt zich op als een duurzaam land dat anderen de les spelt op milieuvlak, maar het blijft als grootste West-Europese olie- en gasproducent lustig fossiele brandstoffen oppompen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud