Advertentie

Noren sturen meer aardgas naar Europa om schaarste te counteren

Het Troll A-platform, uitgebaat door het Noorse Equinor. ©Bloomberg

Het staatsbedrijf Equinor heeft toestemming gekregen om de komende maanden 2 miljard kubieke meter aardgas te leveren aan Europa. Dat moet helpen om de krapte op de markt en de hoge marktprijzen te temperen.

Uitbater Equinor - het vroegere StatoilHydro - zegt dat het toestemming heeft gekregen om de export van twee grote Noorse offshoregasvelden op te krikken. Vanaf oktober mogen de velden Troll en Oseberg elk 1 miljard kubieke meter extra aardgas oppompen en naar Europa sturen. Die 2 miljard kubieke meter komt overeen met het jaarverbruik van 1 miljoen gezinnen die met aardgas verwarmen. Het is ook gelijk aan 0,5 procent van het volume aardgas dat vorig jaar in Europa verbruikt werd.

2
Extra gas
Noorwegen pompt 2 miljard kubieke meter extra gas naar Europa.

Mogelijk zal een deel van het aardgas naar Zeebrugge vloeien. Het gasknooppunt van Fluxys Belgium is via de pijpleiding Zeepipe rechtstreeks gekoppeld met de Troll-gasvelden in Noorwegen. Mogelijk vloeit een deel van het aardgas ook naar Duitsland, Frankrijk, Nederland of het VK, waar eveneens onderzeese pijpleidingen van de Noorse gaspijplijnuitbater Gassco aan land komen.

Equinor krijgt toestemming om extra te exporteren in de herfst en de winter. 'We geloven dat dit op een zeer goed moment komt omdat de markt voor aardgas in Europa nu ongewoon krap is', zegt Helge Haugane, directeur Gas & Power bij Equinor.

Recordprijzen

De krapte in Europa komt door een hoger verbruik de afgelopen maanden door het koude weer en de economische heropleving. Daarnaast draaide Rusland de gaskraan niet helemaal open, mogelijk omdat president Vladimir Poetin druk wil zetten op Europa om een omstreden nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2 toch toe te laten. Nord Stream 2 voert gas uit Russische velden rechtstreeks naar Duitsland, zonder door Oekraïne te moeten passeren.

Dat alles zorgde ervoor dat de Europese gasvoorraden voor de winter tijdens de lente en zomer onvoldoende werden aangevuld. Omdat Europese gasbedrijven hun voorraden nu massaal willen aanvullen braken de aardgasprijzen recent records. Die prijspieken veroorzaken schade in heel wat sectoren

Troll

De 2 miljard kubieke meter extra Noors gas is geen enorme hoeveelheid. De productie van Oseberg stijgt van 5 naar 6 miljard kubieke meter per jaar. Bij Troll mag de productie van 36 naar 37 miljard kubieke meter aardgas worden opgekrikt. Maar alle beetjes helpen om de spanning op de gasmarkt te laten afnemen. Troll is een van de belangrijkste Noorse gasvelden en levert 8 procent van de totale gasconsumptie in Europa.

Europa verbruikte in 2020 394 miljard kubieke meter aardgas, maar produceert daarvan zelf maar 54 miljard kubieke meter (14 procent) op eigen grondgebied. Die eigen Europese productie van aardgas gaat al jaren achteruit. Nederland draait zijn gaskraan jaar na jaar meer dicht omdat de gaswinning steeds meer aardbevingen veroorzaakt. Ook de beperkte productie van gas in landen als Roemenië, Duitsland en Italië gaat achteruit.

Van het gas dat de Europese lidstaten importeren wordt het meeste aangevoerd via pijpleidingen uit Rusland (43%), Noorwegen (20%), Algerije (12%) en het Verenigd Koninkrijk (6%). Daarnaast komt er ook veel aardgas in ultragekoelde vloeibare vorm (lng) per schip uit de Verenigde Staten en Qatar.

Voor België zijn Nederland en Noorwegen met voorsprong de belangrijkste aardgasleveranciers. LNG komt vooral uit Qatar. Rusland zorgt maar voor enkele procenten van de Belgische gasbevoorrading.

De essentie

  • Het Noorse energiebedrijf mag 2 miljard kubieke meter aardgas extra oppompen en naar Europa vervoeren.
  • Dat zorgt voor wat extra volume in Europa op een moment dat de prijzen pieken door bezorgdheden over de gasvoorraden voor deze winter.
  • Een deel van het aardgas zal mogelijk via een onderzeese pijplijn naar Zeebrugge vloeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud