Nucleaire schoonmaak weegt op winst Engie

De Franse energiegroep Engie verhoogt het dividend en ziet de operationele winst stijgen. Maar de 2,1 miljard die het bedrijf extra moet ophoesten om de opkuis van de Belgische kerncentrales te financieren, weegt op de resultaten.

Isabelle Kocher, de topvrouw van Engie die na een machtsstrijd aan de kant werd geschoven, laat een groep achter die er operationeel op vooruit is gegaan. De omzet groeide in 2019 met 5,4 procent tot 60,1 miljard euro en de ruime bedrijfswinst (ebitda) dikte met 6,8 procent aan tot 10,4 miljard euro.

Het moederbedrijf van het Belgische Electrabel grijpt de verbeterde resultaten aan om een hoger dividend in het vooruitzicht te stellen van 80 eurocent per aandeel (+7%).

Belgische kerncentrales draaien met verlies

Engie  stipt de betere beschikbaarheid van de Belgische kerncentrales aan als een van de drijfveren van de betere operationele resultaten. Na het moeilijke jaar 2018 nam het geproduceerde volume kernenergie vorig jaar met 62 procent toe en voor die stroom kreeg Engie ook iets hogere prijzen (+2 euro/MWh).

Toch is de verbetering bij de kerncentrales relatief. De Belgische kerncentrales draaien al jaren met verlies en ook in 2019 eindigde de nucleaire divisie 314 miljoen euro in het rood.

Bovendien moest Engie 2,1 miljard euro extra opzijzetten in de nucleaire spaarpot Synatom. Dat geld moet straks dienen om de afbraak en opkuis van de kerncentrales en de berging van het nucleair afval te financieren. De extra nucleaire provisies wegen zwaar door op de nettoresultaten. Ondanks de operationele verbetering bleef de nettowinst hangen op 1 miljard euro, evenveel als het jaar voordien.

Zoektocht naar CEO kan jaar duren

Ondertussen moet Engie op zoek naar een nieuwe CEO. De zoektocht is gestart en Engie is bezig een headhunterskantoor aan te stellen, zei voorzitter Jean-Pierre Clamadieu, donderdag bij de toelichting van de jaarresultaten. 'We verwachten dat we binnen zes tot twaalf maanden de juiste leider kunnen aanduiden.'

In afwachting van een definitieve vervanger voor Kocher is secretaris-generaal Claire Waysand CEO ad interim.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud