Advertentie

Nucleaire taks zakt naar dieptepunt

©Peter Hilz

De nucleaire taks die de eigenaars van de kerncentrales van Doel en Tihange moeten betalen, is gedaald naar het laagste niveau sinds de invoering ervan. De federale overheid int dit jaar 72 miljoen euro.

De ministerraad legde vrijdag vast hoeveel nucleaire heffing de eigenaars van de Belgische kerncentrales moeten betalen. Electrabel en Luminus - dat een minderheidsbelang heeft in de jongste reactoren - moeten van 2021 tot 2023 jaarlijks 72 miljoen euro betalen. De nucleaire taks, de zogenaamde repartitiebijdrage, ligt daarmee fors lager dan op de piek negen jaar geleden toen hij 550 miljoen euro bedroeg.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legde het bedrag voor drie jaar vast in een Koninklijk Besluit, waarmee ze de zekerheid krijgt dat de belasting geïnd kan worden. Ze volgt daarmee het advies van de energiewaakhond CREG die op basis van de bestaande regelgeving het bedrag van de taks had berekend.

In elk geval garandeert deze beslissing dat een deel van de nucleaire overwinsten terugvloeien naar de samenleving.
Tinne Van der Straeten
Minister van Energie

Er zijn twee redenen waarom de nucleaire bijdrage gedaald is. Door de veelvuldige technische problemen en onderhoudsonderbrekingen is de beschikbaarheid van de kerncentrales de laatste jaren sterk afgenomen. Daardoor zakken de opbrengsten en daarmee ook de nucleaire taks. Daarnaast heeft de vorige regering met Electrabel en Luminus een overeenkomst gesloten waardoor enkel nog de vier oudste kerncentrales onderworpen zijn aan de repartitiebijdrage. Doel 1 en 2 en Tihange 1 moeten niet langer de heffing betalen.

Overwinsten

‘In elk geval garandeert deze beslissing dat een deel van de nucleaire overwinsten terugvloeit naar de samenleving’, zegt Van der Straeten. ‘Dat is niet meer dan logisch, want de belastingbetaler heeft in het verleden al stevig bijgedragen voor de versnelde afschrijving van de kerncentrales.’

De repartitiebijdrage werd in 2008 ingevoerd omdat Electrabel, de Belgische dochter van de Franse energiereus Engie, overdreven hoge winsten zou puren uit zijn grotendeels afgeschreven kernreactoren. Het oorspronkelijke bedrag van 250 miljoen euro werd later opgetrokken naar 550 miljoen. Sinds 2013 wordt het bedrag van de heffing niet meer forfaitair vastgelegd, maar hangt het af van het aantal uren dat een reactor het jaar voordien draaide.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud