Advertentie
Advertentie

Oliemajors boeken 58 miljard nettowinst

©REUTERS

Drie van de bedrijven die deel uitmaken van de Big Oil maakten vandaag hun jaarresultaten bekend: Shell, ConocoPhillips en Exxon Mobil, het oliebedrijf met de grootste beurswaarde wereldwijd. Samen boekten ze 58 miljard dollar nettowinst.

De drie majors boekten gezamenlijk 58,2 miljard dollar nettowinst in 2013. Dat is gigantisch, maar wel een pak minder dan vorig jaar. Zowel Exxon Mobil als Shell slikte een productiedaling. Daarbovenop komt nog dat de olieprijs teruggevallen is en dat de bedrijven steeds meer uitgeven in hun zoektocht naar nieuwe olievelden.

Vooral bij Shell is er nood aan verandering. Eerder dit jaar stuurde Shell zijn eerste winstwarschuwing in tien jaar tijd uit. De laatste dateerde uit 2004, toen het Nederlandse bedrijf moest opbiechten dat zijn bewezen oliereserves een vijfde lager lagen dan oorspronkelijk werd aangenomen. De recentere problemen houden verband met grote investeringen die boven budget gaan en niet de gewenste rendementen opleveren. 'De kosten voor nieuwe, steeds moeilijkere olieprojecten lopen op maar de olieprijs volgt niet', luidt het bij analisten.

Maar met Ben van Beurden, de nieuwe CEO sinds begin dit jaar lijkt er beterschap op komst. Een eerste rist maatregelen is de kapitaalinvesteringen te reduceren tot 37 miljard dollar, voor 15 miljard dollar activa te verkopen en de aandeelhouders te paaien met de belofte de dividendstromen te verhogen. Vorig jaar keerde Shell 11 miljard dollar uit aan dividend. Dat alles stuurt het aandeel vandaag bijna 3 procent omhoog.

ConocoPhillips, dat in tegenstelling tot Exxon en Shell niet actief is in afgeleide olieproducten, is de enige van de drie die zijn olieproductie kon opkrikken. En ook voor dit jaar mikt het bedrijf op 3 à 5 procent groei. 'We are set for an exciting year', klinkt het in een persbericht. Het aandeel gaat licht hoger.

Exxon Mobil tuimelt op Wall Street 1,5 procent omlaag na de ietwat tegenvallende jaarresultaten.

De Big Oil refereert naar de zes grote oliebedrijven: BP, Shell, Total, Exxon Mobil, ConocoPhillips en Chevron. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud