Olieramp kost BP al meer dan 2 miljard euro

Strandschoonmaakwerken in Orange Beach, Alabama (Foto AFP)

De olieramp in de Golf van Mexico heeft het concern BP al meer dan 2,65 miljard dollar (2,1 miljard euro) gekost, zo maakte het Britse bedrijf maandag bekend. Intussen is de eerste olie aangespoeld op de kust van de staat Mississippi.

In de 2,65 miljard dollar zitten onder meer de uitgaven voor het bestrijden van het olielek, het opruimen van de vervuiling, betalingen aan de Amerikaanse federale overheid en aan enkele deelstaten en de uitkering van schadevergoedingen. Zo werden al ongeveer 41.000 aanvragen voor schadevergoeding ingewilligd, voor een bedrag van ruim 128 miljoen dollar.

Volgens BP is het nog te vroeg om de volledige kostprijs van de ramp te becijferen. De olievervuiling, veroorzaakt door een open boorpijp na de explosie op het olieplatform Deepwater Horizon, is overigens nog steeds aan de gang, al wordt een deel van de olie nu wel opgevangen.

Mississippi

Zondagavond (plaatselijke tijd) is voor het eerst een grote hoeveelheid olie aangespoeld op de stranden in de Amerikaanse staat Mississippi. Die regio bleef totnogtoe grotendeels gespaard van de vervuiling.

Zowat drie kilometer strand in het zuiden van de staat is bedekt met vloeibare aardolie, meldden de plaatselijke overheden. De stranden kregen tot voor zondag enkel gestolde stukken olie te verwerken. Vooral Belle Fontaine Beach en Lake Mars Landing kregen het hard te verduren.

Na Louisiana, Alabama en Florida wordt nu dus ook een vierde Amerikaanse staat zwaar getroffen door de olieramp. Door de hevige wind valt de komende dagen nog meer vervuiling te verwachten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud