Advertentie

Oliereus Chevron sluit miljardendeal

©BLOOMBERG NEWS

Het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron neemt zijn branchegenoot Anadarko Petroleum over. De deal heeft een waarde van 33 miljard dollar, omgerekend ruim 29 miljard euro. Maar mogelijk is er nog een kaper op de kust.

De beursweek eindigt met een miljardendeal. De Amerikaanse oliereus Chevron   legt 33 miljard dollar op tafel voor zijn branchegenoot Anadarko  . Aandeelhouders van die laatste ontvangen 0,3869 aandelen Chevron plus 16,25 dollar cash. Dat is bij de huidige beurskoers 65 dollar per aandeel, een premie van 39 procent op de slotkoers van Anadarko donderdag (46,80 dollar).

Inclusief schulden gaat het om een deal van 50 miljard dollar. Anadarko is een van de grootste olie-explorateurs van Noord-Amerika. Hij staat vooral sterk in de Texaanse schalieolie- en gaswinning.

Met de aankoop wil Chevron zijn zogenaamde upstreamactiviteiten, de exploratie en winning van olie, uitbreiden. Chevron gaat als onderdeel van het overnameplan de komende jaren 15 tot 20 miljard dollar aan bezittingen verkopen.

Kaper op de kust

Toch is de buit nog niet helemaal binnen voor Chevron. Hoewel de raden van bestuur van beide bedrijven hun goedkeuring gaven, moeten de aandeelhouders en de regulator nog groen licht geven voor de deal. Chevron en Anadarko verwachten de overname in de tweede helft van het jaar af te ronden, maar met Occidental Petroleum is er nog een kaper op de kust. Volgens de zakenzender CNBC had Occidental eerder een bod van ruim 70 dollar per aandeel in de steigers, dat nog door de aandeelhouders goedgekeurd moest worden. Het bod van Occidental lag niet alleen hoger dan dat van Chevron, maar zou ook voor een groter deel uit cash bestaan.

Toch koos Anadarko voor Chevron. Naar verluidt zouden er een aantal problemen geweest zijn met het bod van Occidental, dat zich nu beraadt of het alsnog een vijandig bod gaat uitbrengen.

Chevron en Anadarko hebben een verbrekingspremie afgesproken van 3 procent van de waarde van de deal. Mocht die alsnog afspringen, dan hangt daar een prijskaartje aan van bijna 1 miljard dollar.

Mozambique

Geluiden over de inlijving van Anadarko door een grotere branchegenoot deden al langer de ronde. De onderneming kreeg veel belangstelling wegens haar positie in Mozambique, waar het bedrijf een groot veld voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) exploiteert.

Chevron ziet daarnaast veel strategische voordelen in de bundeling van schalie-activiteiten in de Verenigde Staten en oliewinning in de Golf van Mexico, zegt topman Michael Wirth. De geschatte kostenvoordelen lopen daarbij op tot circa 2 miljard dollar per jaar.

Het aandeel Anadarko schoot in de voorbeurshandel op Wall Street fors omhoog, terwijl Chevron een min toonde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud