Ontslagen Moreau vertrok met 8 miljoen bij Nethys

Stéphane Moreau, de ontslagen topman van Nethys. ©BELGA

Het management van de Luikse intercommunale holding Nethys werd twee weken geleden zonder ontslagvergoeding ontslagen. Maar nu blijkt dat topman Stéphane Moreau nog meer dan 8 miljoen euro aan compensaties kreeg.

Na een wekenlange schandaalsfeer rond de geheime verkoop van het telecombedrijf VOO, het groenestroombedrijf Elicio en het IT-bedrijf Win moest de Luikse intercommunale Enodia schoon schip maken bij dochter Nethys.

12 miljoen
Compensatie
De CEO, de financieel directeur en een directielid van Nethys kregen samen 12 miljoen euro aan compensaties.

De veelbesproken Nethys-topman Stéphane Moreau, die de historische energie-intercommunale had uitgebouwd tot een imperium met belangen in energie, telecom, verzekeringen, vastgoed en media, kreeg op 18 oktober de bons. Ook twee jarenlange luitenants, financieel directeur Pol Heyse en directielid Bénédicte Bayer, moesten onmiddellijk vertrekken. 'Zonder ontslagvergoedingen', klonk het toen.

Maar het trio kreeg samen toch 12 miljoen euro voor hun vertrek bij Nethys, zegt een bron aan L'Echo. Tussen 8 en 9 miljoen euro daarvan ging naar Moreau. Het saldo werd verdeeld tussen Heyse en Bayer. Twee derde van het bedrag werd in contanten betaald, het saldo via een groepsverzekering.

Verontwaardiging

Een deel van de vergoedingen werd nog voor eind mei betaald, het moment waarop nieuwe strengere regels rond intercommunale structuren van kracht werden. Het zou gaan om compensaties voor de verlaging van hun salaris. De rest van de vergoeding werd in oktober betaald, toen de mediastorm en de verontwaardiging over de wantoestanden bij Nethys al volop speelde.

Vooral de beslissing om twee dochters van Nethys, Elicio (het vroegere Electrawinds) en Win, voor een lage prijs en zonder formele procedure te verkopen aan Ardentia riep veel vragen op. Ardentia was een insidervehikel. Het was opgericht door Mithra-topman François Fornieri, die bestuurder was bij Nethys. Moreau was er gedelegeerd bestuurder. 

Fornieri duikt ook op in de deal rond de ontslagvergoedingen. Hij was de voorzitter van het remuneratiecomité bij Nethys.

Enodia

Enodia, het vroegere Publifin, heeft nog geen nieuwe voorzitter. Op de raad van bestuur gisteren bleek er nog geen vervanging voor Miriel Tarignon, die begin oktober ontslag moest nemen. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud