Onzekere omvang olielek schaadt BP

In het slechtste scenario stromen elke dag 100.000 vaten (15,9 miljoen liter) aardolie weg uit de boorput van BP in de Golf van Mexico. Dat blijkt uit een intern BP-document dat Edward Markey, Congreslid voor Massachusetts, heeft bekendgemaakt. Dit nieuwe, veel hogere cijfer illustreert de groeiende onzekerheid over de omvang van de ramp.

Dat schaadt het imago van BP. De Amerikaanse overheid raamt de hoeveelheid weggestroomde olie nu op 140 tot 400 miljoen liter, evenveel als drie dagen olieverbruik in België.

Die toenemende onzekerheid over de omvang van de ramp doet veel Amerikanen besluiten dat BP ofwel systematisch liegt ofwel onbekwaam is. Zo verklaarde Tyrone Benton, een voormalige medewerker van BP, aan de BBC dat enkele dagen voor de ontploffing op het booreiland Deepwater Horizon op 20 april al een belangrijk lek te zien was aan een afsluitklep.

‘We hebben BP verwittigd. Dat lek had verholpen kunnen worden’, zegt Benton. BP wees erop dat Transocean, de eigenaar van het platform, verantwoordelijk was voor het onderhoud van de bewuste installatie. Ook de privézeiltocht van BP-topman Tony Hayward zondag ligt de Amerikanen zwaar op de maag.

Alle betrokken partijen minimaliseren intussen hun schuldaandeel en proberen de potentiële schade voor hun bedrijf te beperken. Het Texaanse bedrijf Anadarko, dat voor een kwart eigenaar is van het olieveld, weigert om iets te betalen omdat BP de operationele leiding heeft. Transocean had de technische en praktische leiding bij het boren. Onderaannemer Halliburton stond in voor het aanbrengen van de cement om lekken te voorkomen.

BP trok een schare lobbyisten aan in de Democratische partij, onder wie Walter Mondale. BP zoekt ook steun bij de Republikeinen. Anadarko spant senator Don Nickles voor zijn kar. En ook Transocean en Halliburton huren lobbyisten in, meldt The Washington Post op zijn website.

Obligatielening

Vooral de solvabiliteit van BP komt in gevaar. Het bedrijf zoekt 50 miljard dollar om de kosten voor de schade te dekken, schrijft The Sunday Times. BP zou een obligatielening van 10 miljard dollar uitschrijven, 20 miljard dollar lenen bij de banken, en activa verkopen om het fonds van 20 miljard dollar voor de VS te kunnen stijven.

Het schrappen van de dividenduitkering brengt al 7,5 miljard dollar op. Tot nog toe kostte de bestrijding van de olievervuiling 2 miljard dollar.

Volgens de Britse krant is topman Hayward ook van plan de Russische president, Dmitri Medvedev, te bezoeken om hem gerust te stellen dat BP niet aan de rand van het faillissement staat.

In Londen moest het aandeel BP gisteren nogmaals 2,22 procent prijsgeven tot 349,50 pence, amper iets meer dan het dieptepunt van 344 pence op 15 juni. De lage koers lokt wel wat individuele beleggers, maar de institutionelen durven nu nog altijd niet massaal in te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud