Advertentie

Ook betonrot in kernreactoren Doel 4 en Tihange 2

Er liggen inmiddels meer reactoren van de kerncentrales van Doel (foto) en Tihange stil dan dat er actief zijn. ©Photo News

Er is betondegradatie vastgesteld in de plafonds van de bunkers van de kerncentrales, die al een tijdje stilliggen.

De betonschade blijkt uit een onderzoek van de toezichthouder FANC. Eerder waren al betonproblemen vastgesteld bij Doel 3 en Tihange 3. Na herstellingswerken gaf het FANC groen licht voor de heropstart van Doel 3. Tihange 3 ligt nog stil voor herstellingswerken.

Naar aanleiding van die problemen werden ook Doel 4 en Tihange 2 geïnspecteerd op betonproblemen. 'Daarbij werd een betondegradatie in de plafonds van de bunkers van Doel 4 en Tihange 2 vastgesteld', zegt het FANC. Er lopen analyses om een correcte diagnose te stellen voor de herstellingswerken beginnen. Groen licht voor de heropstart kan pas als de 'weerstand van de betrokken gebouwen' kan worden aangetoond, aldus het FANC.

Warm en vochtig

Uitbater Engie Electrabel bevestigt de problemen. 'We hadden erop geanticipeerd en al na de vaststelling bij Doel 3 en Tihange 3 verklaard dat we een grondige inspectie gingen doen', aldus een woordvoerster. De betrokken bunkers liggen in een gebouw naast het reactorgebouw. Door de plafonds lopen stoomleidingen. 'Het kan er warm en vochtig zijn', klinkt het. 

Financiële kater

De centrales Doel 4 en Tihange 2 lagen al voor onderhoudswerken stil. Doel 4 ligt stil tot medio december, Tihange 2 tot eind oktober. Vandaag zijn enkel de kernreactoren Doel 3 en Tihange 1 actief in ons land. Engie Electrabel maakte eerder dit jaar al bekend dat de inactieve kerncentrales het bedrijf dit jaar 250 miljoen euro winst kosten

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud