Ook energieleverancier Eni duikt in België in het rood

©Bloomberg

De energieleverancier Eni Gas & Power (EG&P) heeft 2013 met een verlies van 0,7 miljoen euro afgesloten. Het is de tweede grote Belgische energieleverancier die in het rood eindigt, nadat ook Electrabel een recordverlies heeft gepubliceerd.

De Belgische dochter van de Italiaanse oliereus Eni zegt dat de volumes en de marges onder druk staan door de sterke concurrentiestrijd. Vooral de aardgasverkoop boerde achteruit: de volumes zakten met 15 procent. De elektriciteitsverkoop ging daarentegen 2 procent hoger.

EG&P ontstond na de samenvoeging van de voormalige gasmonopolist Distrigas en de energieleverancier Nuon Belgium. EG&P wil EDF Luminus voorbijsteken als tweede leverancier in het retailsegment (gezinnen en zelfstandigen).

De doelstelling om tegen 2016 één miljoen klanten te bereiken wordt met een jaar opgeschoven. EG&P heeft nu 750.000 particuliere klanten.

Electrabel

Eni is niet de enige energieleverancier die het moeilijk heeft. Marktledier Electrabel leed vorig jaar flink verlies. De dochter van het Franse GDF Suez sloot de (niet-geconsolideerde) jaarrekening 906 miljoen euro in het rood af.

In België werd de winst gedrukt door het stilleggen van de ‘scheurtjescentrales’ (Doel 3 en Tihange 2), extra marketinginspanningen om klanten terug te winnen en het sluiten van centrales. De bedrijfswinst werd weggevaagd door de nucleaire bijdrage van 422 miljoen euro die Electrabel aan de overheid moest betalen. De vele buitenlandse elektriciteitscentrales van GDF Suez, die bij Electrabel zijn ondergebracht, leverden wel een mooi dividend op.

Dat het nettoresultaat flink rood kleurde, heeft ook te maken met uitzonderlijke elementen. De groep voerde boekhoudkundige waardeverminderingen door bij centrales die lijden onder de aanhoudende crisis in de Europese elektriciteitssector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud