Ook Waalse gemeenten en Electrabel gaan uit elkaar

Ores beheert het elektriciteits- en gasnet in 197 Waalse gemeenten. ©BELGAIMAGE

Nadat de Vlaamse gemeenten achter Eandis en Electrabel de banden met elkaar verbroken, volgen de Waalse gemeenten het voorbeeld. Electrabel stapt uit het gemeentelijke distributienetbedrijf Ores en de gemeenten trekken zich terug uit Electrabel Customer Solutions.

Vorig jaar sloten de Vlaamse gemeenten en Electrabel een mega-deal rond Eandis en Electrabel Customer Solutions (ECS). De gemeenten kochten Electrabel voor 911 miljoen euro uit bij de Vlaamse netbeheerder Eandis. Tegelijk kocht Electrabel de gemeenten uit bij haar leveranciersfiliaal Electrabel Customer Solutions voor zo'n 100 miljoen euro.

De Waalse gemeenten sluiten nu een gelijkaardig akkoord met Electrabel. De dochter van de Franse energiereus GDF Suez (Engie)  verkoopt zijn belang van 25 procent in de Waalse distributienetbeheerder Ores. Het krijgt daar zo'n 400 miljoen euro voor.

De gemeenten vertrekken op hun beurt 20 miljoen euro van Electrabel voor hun belang in leveranciersfiliaal Electrabel Customer Solutions.

Terwijl in Vlaanderen beide operaties op hetzelfde moment gebeurden, wordt in Wallonië met twee snelheden gewerkt. De uitstap van de gemeenten bij ECS gebeurt retroactief vanaf 1 januari 2015. De exit van Electrabel in Ores gebeurt daarentegen pas op 31 december 2016.

In Brussel stapte Electrabel al eerder uit distributienetbeheerder Sibelga.

Nieuwe partner

Opmerkelijk is wel dat er zowel bij Eandis, Ores en Sibelga al uitgekeken wordt naar de instap van een nieuwe privépartner. Die gesprekken bevinden zich allemaal wel nog in erg prille stadia. Het zou daarbij ook gaan om de instap van een financiële partij en geen andere bedrijf dat commerciële belangen heeft in de energiesector.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud