Op zoek naar energie in diepste put van België

©Wim Kempenaers

Volgende maand starten in Mol de boorwerken voor een put van 4,4 kilometer diep. Dat graafwerk past in de ambities om woningen en bedrijfsgebouwen in de Kempen te verwarmen met stoom uit de grond.

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) gelooft rotsvast in de toekomst van geothermie in ons land. Ze investeert nog eens 9 miljoen euro in de zoektocht naar geothermie als CO2-neutrale energiebron. Dat brengt het totale investeringsbudget al op meer dan 30 miljoen euro.

Bij geothermie wordt heet water of stoom uit de grond opgepompt en gebruikt om elektriciteit op te wekken of- via een warmtewisselaar - een warmtenet te bevoorraden om gebouwen te verwarmen. Het afgekoelde water gaat vervolgens via een aparte put terug de grond in. Het is een veelgebruikte technologie in IJsland, het land van de geisers.

Maar ook in ons land is potentieel voor deze CO2-vrije energiebron.

Zo werkt geothermie.

In november gaat in Mol, op de voormalige site van het asbestverwerkend bedrijf Balmatt, de boor voor een vijftal maanden opnieuw de grond in. De voorbije jaren werden er al twee putten geboord tot in een kalksteenlaag, die zich 3 tot 3,5 kilometer onder het grondoppervlak bevindt.

‘Uit die testen is gebleken dat het water warm genoeg (126 graden Celsius) en het debiet groot genoeg is voor wat we voor ogen hebben’, zegt Dirk Fransaer, de topman van VITO. ‘Nu gaan we boren in de devoonlaag waar de temperatuur kan oplopen tot 150 graden. Een put van 4,4 kilometer diep. En aangezien die wat schuin loopt, is het een tunnel van bijna 5 kilometer lang. Het is de volgende fase in onze studie.’

9 miljoen
Het VITO investeert een extra 9 miljoen euro in de Kempen in zijn zoektocht naar geothermie als CO2-neutrale energiebron.

Maar het blijft niet bij studies en analyses. Als alles volgens plan verloopt, zullen de werknemers van het nabijgelegen VITO en het Studiecentrum voor Kernenergie zich vanaf komend jaar op geothermie warmen. De installatie zal ook elektriciteit kunnen opwekken op momenten dat er weinig warmtevraag is.

In een volgende fase kunnen de gemeenten Mol en Dessel volgen, goed voor duizenden gezinnen. Al zijn er nog tal van hindernissen zoals de financiering van extra boorputten en de aanleg van het buizennet om de warmte in de dorpskernen te krijgen.

De gemeentebesturen moeten er zich nog over uitspreken en ook een akkoord tussen VITO en partijen als de energienetbeheerder Eandis is nog niet gefinaliseerd. Volgens VITO leent het grootste deel van de Limburgse en de Antwerpse Kempen zich tot geothermie en kan de regio op termijn zelfvoorzienend worden. In Beerse investeert Janssen Pharmaceutica bijvoorbeeld 40 miljoen euro in een geothermieproject. Het kreeg daarvoor miljoenen euro’s steun van de overheid dat in geothermie en groene warmte een van de oplossingen ziet om de klimaatdoelstellingen te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud