OPEC+ kiest voor geleidelijke productieboost vanaf 2021

©REUTERS

De landen van het OPEC-oliekartel en Rusland verhogen in januari hun productie met 500.000 vaten per dag. Ze komen nadien maandelijks samen om te beslissen over verdere productieverhogingen.

OPEC+, het clubje van de OPEC-lidstaten en olieproducerende landen als Rusland, heeft donderdag een moeizaam compromis bereikt over het al dan niet voortzetten van de huidige productiebeperkingen. De bestaande productieknip met 7,7 miljoen vaten per dag wordt in januari beperkt versoepeld door 500.000 vaten extra op te pompen, wat de productiebeperking op 7,2 miljoen vaten brengt.

Vorige week leek alles erop te wijzen dat de huidige productieknip vanaf januari met nog eens drie maanden verlengd zou worden. Met dat voorstel wilde OPEC-leider Saoedi-Arabië de oliemarkt vrijwaren voor een te snelle toename van het aanbod nu de wereldeconomie nog altijd hinder ondervindt van het coronavirus. Dat zou de olieprijs onder druk zetten nadat die in november een stevige remonte had neergezet als reactie op positief vaccinnieuws.

Emiraten

Maar de Verenigde Arabische Emiraten - nochtans een trouwe bondgenoot van de Saoedi’s in de OPEC - lagen onverwacht dwars, waardoor de onderhandelingen met enkele dagen verlengd moesten worden. Uiteindelijk kwam een compromis uit de bus, waarbij de beperkte toename met 500.000 vaten de markt voldoende tijd moet geven om de huidige olie-overschotten weg te werken en de prijs te stabiliseren.

Beleggers reageerden dan ook opgelucht en stuurden de olieprijs 1 procent hoger. Het is de bedoeling dat de olieministers vanaf januari maandelijks samenkomen om te beslissen over verdere productieverhogingen met 500.000 vaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud