‘Oplossing Belgisch stroomtekort staat net over de grens'

De prins Clauscentrale in Maasbracht ligt op enkele kilometers van de Belgische grens. ©Siebe Swart/Hollandse Hoogte

De energieleverancier Essent wil op een creatieve manier deelnemen aan de aanbesteding voor een nieuwe elektriciteitscentrale om de Belgische stroombevoorrading te verzekeren. Essent wil daarvoor een Nederlandse centrale net over de grens inschakelen.

Essent, een onderdeel van de Duitse energiereus RWE, is de eerste partij die officieel bekendmaakt dat ze wil deelnemen aan de aanbesteding voor de bouw van een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale. Die aanbesteding, die deze week werd opgestart, is een plan van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) om de stroombevoorrading van België de komende jaren te kunnen blijven garanderen.

Alle studies wijzen uit dat er over enkele jaren een tekort aan flexibele centrales in ons land dreigt. Flexibele gascentrales, die snel hoger en lager geschakeld kunnen worden, zijn nodig om pieken en dalen in het verbruik op te vangen en de variabele productie van zonnepanelen en windmolens te compenseren. In dergelijke centrales wordt echter te weinig geïnvesteerd, omdat ze door de lage stroomprijzen niet rendabel zijn. Met de aanbesteding biedt Wathelet subsidies om een centrale rendabel te maken.

Centrale Maasbracht

Het Nederlandse Essent wil deelnemen aan de aanbesteding, maar niet met de bouw van een nieuwe aardgascentrale in België, een project dat honderden miljoenen euro’s zou kosten. ‘Wij hebben een betere oplossing’, zegt Frank Brichau, de CEO van Essent Belgium. ‘In het Nederlandse Maasbracht, op 3 kilometer van de Belgische grens, hebben we een zeer efficiënte gasgestookte centrale (Clauscentrale). Die kunnen we met enkele kilometers nieuwe kabel aansluiten op het Belgische net. Dat is een snelle, goedkope en ecologische oplossing.’

Die centrale draait amper door het grote overaanbod van stroom in Nederland. ‘In Nederland werden de voorbije jaren massaal nieuwe centrale bijgebouwd’, legt Erwin Van Laethem, de Belgische CEO van Essent uit. ‘Ook Essent investeerde 5 miljard euro in nieuwe centrales. Maar door de crisis daalde het verbruik van de industrie. Tegelijk wordt Nederland overspoeld door goedkope gesubsidieerde stroom uit Duitse windparken en zonnedaken. Het resultaat is dat tal van centrales stilliggen door een overaanbod.

Centrale Moerdijk

Essent heeft overigens nog een andere centrale waarmee het de Belgische stroomproblemen kan oplossen: de centrale Moerdijk. Die ligt een dertigtal kilometer van de Belgische grens. ‘Zelfs die afstand overbruggen met een kabel is stukken goedkoper dan een nieuwe centrale te bouwen’, zegt Brichau. ‘Voor de Belgische belastingbetaler, die de aanbesteding zal moeten financieren, is het dus de beste oplossing.’

Anders dan de Clauscentrale ligt de centrale Moerdijk in de ‘mottenballen’. Dat betekent dat ze voor lange tijd is stilgelegd en dat ze niet van vandaag op morgen kan worden opgestart. Ze wordt bij wijze van spreken ingepakt tot de marktomstandigheden een herstart mogelijk maken. Essent verzekert dat de centrale tegen 2016, of wanneer Wathelet het nodig acht, kan opgestart worden.

'Belgische centrales'

De centrales zijn momenteel Nederlandse centrales en zijn gelinkt aan het net van de Nederlandse netbeheerder Tennet. ‘Om ze te gebruik voor de bevoorrading van België, kunnen ze onder het beheer van de Belgische netbeheerder Elia worden geplaatst’, zegt van Laethem. Op die manier worden het ‘Belgische centrales’ op Nederlandse bodem.

Beide netbeheerders zouden open staan om zo’n oplossing mogelijk te maken, klinkt het bij Essent. Zo’n constructie is overigens niet nieuw, zegt Brichau. ‘Ook de centrale Twinerg in het Luxemburgse Esch-sur-Alzette maakt al jaren deel uit van de regelzone van Elia.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud