Oprichters weer aan zet bij Enfinity

Patrick Decuyper ©Dieter Telemans

Patrick Decuyper en Gino Van Neer, de oprichters van Enfinity, zijn met 45 procent opnieuw grootaandeelhouder van het zonnepanelenbedrijf. Dat is opmerkelijk: het noodlijdende bedrijf werd vorig jaar voor 1 euro gered door het Amerikaanse Everstream, waardoor het duo en de andere investeerders van de radar verdwenen.

Iets meer dan een jaar na de doorstart van Enfinity blijken Patrick Decuyper en Gino Van Neer het zonnepanelenbedrijf opnieuw stevig in handen te hebben. Via hun gezamenlijke vennootschap Pagino bezitten ze 45 procent van het afgeslankte zonnepanelenbedrijf, vernam De Tijd. Dat is verrassend, want sinds vorig jaar was de West-Vlaamse groep in handen van Everstream, een Amerikaans fonds gelieerd aan de projectontwikkelaar SunEdison.

Enfinity raakte in ons land bekend als het bedrijf dat daken van kmo’s vol met zonnepanelen legde. Na jaren van ongebreidelde groei in het buitenland viel de motor van het Waregemse bedrijf plots stil door de afbouw van subsidies, torenhoge schulden en een te zware structuur. De aandeelhouders gooiden midden vorig jaar de handdoek in de ring en verkochten het bedrijf voor een symbolische euro aan Ever­stream. Het fonds nam ook de bijna 50 miljoen euro bankschulden over.

Zwaar verlies

Bij die operatie slikten de Belgische aandeelhouders allemaal zware verliezen. De oprichters Patrick Decuyper en Gino Van Neer zagen hun belang van 38 procent in rook opgaan. Hun belang in Enfinity stond voor 150 miljoen euro in de boeken van de controlevennootschap Pagino, die verwijst naar hun voornamen. Ook de externe investeerders, van believer van het eerste uur Marc De Waele tot het investeringsfonds Waterland en een hele reeks ondernemers onder wie Marc Coucke (Omega Pharma), waren hun geld kwijt.

Opmerkelijk is dat Decuyper en Van Neer snel weer in beeld kwamen bij Enfinity. Ze kregen belangrijke operationele functies. Enkele maanden na de overname bleek dat Van Neer de Aziatische divisie van Enfinity zou blijven leiden. Hij was de jaren ervoor al verantwoordelijk voor die tak. Decuyper, die eerder uit de dagelijkse leiding van het bedrijf was gestapt, werd opnieuw CEO van Enfinity.

Luxemburgse omweg

Nu worden ze ook nog opnieuw grote aandeelhouder van het West-Vlaamse bedrijf. Hun holding Pagino bezit 45 procent van de aandelen van de Luxemburgse vennootschap Crystal Onyx, die op haar beurt alle aandelen Enfinity aanhoudt. Dat blijkt uit een document uit het Luxemburgs Staatsblad. Everstream heeft nu nog slechts 50 procent van Crystal Onyx in handen en het vehikel Southeast Asia Renewable Solutions 5 procent. Achter die vennootschap in Hongkong schuilen ook Belgen.

Of en hoeveel Decuyper en Van Neer betaalden voor hun nieuwe belang in Enfinity is niet duidelijk. Ze waren niet bereikbaar voor commentaar.

De nieuwe aandeelhoudersstructuur van Enfinity ©Mediafin

De nieuwe situatie leidt tot enig tandengeknars bij de voormalige Enfinity-investeerders die hun geld in rook zagen opgaan. Waterland legde indertijd tientallen miljoenen euro’s op tafel voor een belang van 48 procent in het zonnepanelenbedrijf. Bij het investeringsfonds was evenmin iemand bereikbaar. Affinity Invest, een holding van de ondernemers Marc Coucke, Paul Buysse, Bart Versluys, Yves Despiegelaere en Johan Van Oostenryck, zag 8 miljoen euro waardeloos worden. Daarnaast zaten nog een dozijn industriële investeerders in het kapitaal, onder wie de zakenfamilies Desimpel en Stadsbader.

Toen die investeerden, had Enfinity de wind in de zeilen en wou het Waregemse bedrijf uitgroeien tot een wereldspeler. Op zijn hoogtepunt achtten analisten het bedrijf 1 miljard euro waard. Het grootste deel van de Europese activiteiten van Enfinity is ondertussen verkocht. Onder de vleugels van Everstream worden enkel nog projecten in de VS en in Azië ontwikkeld, onder meer in de Filipijnen. In België blijft het bedrijf nog actief op de markt voor kleinere projecten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud