Opruiming splijtstofstaven Fukushima gestart

Foto AFP ©AFP

In de kerncentrale van Fukushima zijn maandag de werkzaamheden van start gegaan voor het opruimen van ongeveer 1.500 splijstofstaven uit een opslagbassin van de beschadigde reactor 4. 'We zijn om 15.18 uur (7.18 uur Belgische tijd) met de werkzaamheden begonnen', verklaarde een woordvoerder van Tepco, de uitbater van de kerncentrale.

Splijtstofstaven zijn de brandstof voor de kerncentrale. Die 4,5 meter lange staven liggen opgeslagen in een met water gevuld bassin van dertig meter hoog. Dat water moet zorgen voor afkoeling en bescherming bieden tegen de straling.

Omdat het gebouw van reactor 4 zwaar beschadigd werd door de aardbeving en de tsunami van maart 2011 moeten die staven nu naar een veiligere plaats worden overgebracht. Samen met de dagelijkse toenemende hoeveelheid besmet water vormen die splijtstofstaven immers een van de grootste bronnen van onveiligheid voor de omgeving van de kerncentrale.

Werknemers zullen de 1.331 opgebrande en 202 ongebruikte splijtstofstaven nu één voor één met een speciaal toestel in een container plaatsen. Van zodra de container met 22 splijtstofstaven gevuld is, wordt hij naar een gebouw honderd meter verderop gebracht. Daar kunnen de de staven veiliger dan ooit voorheen worden opgeslagen, zo beweert Tepco.

Verwacht wordt dat het opruimen van die staven meer dan een jaar lang 'met de grootste voorzichtigheid' zal gebeuren, verklaarde Shunichi Tanaka van de Japanse nucleaire toezichthouder.

Deze procedure wordt als de eerste grote stap voor de ontmanteling van de kerncentrale gezien. De volledige ontmanteling zou dertig tot veertig jaar in beslag kunnen nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud