Opslag nucleair afval blijkt bijna drie keer zo duur

De kerncentrale van Doel. ©Photo News

In plaats van 3,2 miljard euro gaat de opslag van nucleair afval uit de Belgische kerncentrales minstens 8 miljard euro kosten.

Dat blijkt uit een nieuwe kostenraming van Niras, de nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, die Le Soir kon inkijken.

In 2013 werd geschat dat de opslag van het gevaarlijkste afval op een diepte van 200 meter 3,2 miljard euro zou kosten. Dat cijfer blijkt nu erg optimistisch. Niras is met een nieuwe raming bezig, samen met Electrabel (de uitbater van de kerncentrales in ons land), Belgoprocess en het nucleaire onderzoekscentrum in Mol. In het beste geval zouden de stortplaats en de opslagfaciliteit 8 miljard euro kosten. Een bedrag van 10 miljard wordt ook genoemd.

Niras stelt dat het nog geen definitief bedrag kan geven. De evaluatie moet in september afgerond zijn. Het bedrag dient als basis voor de berekening van het geld dat Electrabel jaarlijks moet betalen om het fonds te bevoorraden dat de opslag van het afval zal financieren.

Op politiek vlak is er nog geen beslissing genomen over de opslag van radioactief afval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect