Oudste Spaanse kerncentrale dicht na verhoging nucleaire taks

Tijdens een protestactie vorig jaar projecteerde Greenpeace de boodschap 'Geen Fukushima meer' op het reactorgebouw van de Spaanse kerncentrale Garoña (foto AFP/Pedro Armestre) ©AFP

De eigenaars van de oudste Spaanse kerncentrale gaan de eenheid onmiddellijk stilleggen na de aangekondigde verhoging van de taks op kernenergie. Volgens uitbater Nuclenor zou de verhoging van de taks leiden tot een faillissement.

De Spaanse regering gaat de belasting op elektriciteitsproductie (nucleair, hernieuwbaar en fossiel) verhogen tot 2,7 miljard euro per jaar. Daarbij komt een nieuwe taks op kernenergie van 2.190 euro per kilogram gebuikte kernbrandstof. Die zal de nucleaire site in Garoña volgend jaar 153 miljoen euro extra kosten, zegt eigenaar Nuclenor. De belastingverhoging zorgt er volgens de uitbater voor dat 'het economische verlies zo groot wordt dat Nuclenor bankroet dreigt te gaan'. De taks zou 10 keer de jaarwinst kosten,liet het bedrijf eerder verstaan.

Nuclenor kondigt daarom aan dat het de centrale versneld zal sluiten. Vanavond om 23 uur zal de centrale worden stilgelegd en worden de brandstofstaven overgebracht naar een opslagbassin op de nucleaire site. De centrale zal zo definitief stopgezet zijn vóór het jaareinde en ontsnapt dan aan de nieuwe belasting.

Daarmee zou de kernreactor een half jaar vroeger dan gepland sluiten. Hoewel de Spaanse regering het licht op groen had gezet voor een levensduurverlenging van Garoña tot in 2019, besloot Nuclenor daar niet op in te gaan. Nuclenor nam zich eerder voor de centrale op 6 juni 2013 te sluiten.

De kerncentrale van Garoña (466 megawatt) nabij de Noord-Spaanse stad Burgos werd in 1970 in gebruik genomen en is daarmee de oudste van de acht Spaanse kernreactoren. De site levert 1,4 procent van het Spaanse elektriciteitsverbruik. Ze wordt uitgebaat door Nuclenor, een joint venture tussen de Spaanse elektriciteitsbedrijven Endesa en Iberdrola.

De Spaanse groenen hebben de sluiting van Garoña sterk aangemoedigd. De centrale is qua opbouw erg gelijkend aan de getroffen Japanse centrale Fukushima.

Nuclenor laat de deur nog op een kier voor het toch langer openhouden van de centrale. De voorwaarde is wel dat de Spaanse regering de geplande taks afvoert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud