Paniek over stroomvoorziening weer weggeëbd

Engie Electrabel moest de oude centrale van Langerlo, die bestemd was voor de sloop, tijdelijk inhuren om de stroomvoorziening te garanderen. ©BELGA

De elektriciteitsprijs voor november zit weer op het niveau van half september, toen Engie Electrabel aankondigde dat enkele kernreactoren deze winter niet beschikbaar zouden zijn.

De Franse energiereus Engie dropte op 21 september een zware bom in ons land. Twee grote kernreactoren, Tihange 2 en 3, zouden nog maanden stilliggen door werken om de betondegradatie in een bijgebouw aan te pakken.

Het nieuws volgde enkele weken op de aankondiging dat ook de kleinere reactoren Doel 1 en 2 langer in onderhoud moesten blijven. Daardoor zou ons land de winter ingaan met slechts een van de zeven kernreactoren. Dat nieuws leidde tot ophef in de sector, want de stroombevoorrading was daardoor vooral in november en december niet meer gegarandeerd.

Door het wegvallen van de centrales brak paniek uit bij de overheid en de energiebedrijven. Dat werd duidelijk zichtbaar in de marktprijzen. De zogenaamde forwardprijs voor de levering van elektriciteit in november verdubbelde van net geen 100 euro per megawattuur net voor de mededeling van Electrabel tot meer dan 200 euro begin oktober (zie grafiek).

Maar de jongste weken kwamen geruststellende signalen van de stroomnetbeheerder Elia en van Marghem. Door allerlei maatregelen is de stroombevoorrading voor november min of meer verzekerd. Sinds half oktober zijn de prijzen voor november weer beginnen te zakken. Nu zitten we op precies hetzelfde niveau als voor de aankondiging van Electrabel.

©Mediafin
De schok was des te groter omdat nog geen maand eerder federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) had gezegd dat dit jaar voor het eerst geen strategische reserve nodig was om stroomschaarste te bestrijden. De recentste berekeningen van de stroomnetbeheerder Elia hadden aangetoond dat deze winter voldoende centrales zouden draaien.

De marktprijzen voor december, januari en februari zitten ook weer op de niveaus van voor het uitbreken van de paniek, al blijven er voor januari en februari nog onzekerheden over de productie.

Oude centrales

Om het wegvallen van de kernreactoren te compenseren hebben tal van marktpartijen beroep moeten doen op extreem kunst- en vliegwerk. Engie Electrabel paste onderhoudsbeurten aan, zet noodgeneratoren in en zal oude en al gesloten centrales tijdelijk inhuren en opstarten. Zelfs de centrale van Langerlo (Genk), die op het punt staat om gesloopt te worden, wordt ingezet. Er werd ook contact gelegd met de eigenaars van stroomboten.

Daarnaast belde Marghem naar de buurlanden om bijstand te vragen. Vanuit Frankrijk en Duitsland kwamen geruststellende signalen. Bij problemen zullen ze maximaal stroom naar België zenden. Die belofte is wel afhankelijk van de eigen noden en er moet ook voldoende transportcapaciteit op de grensoverschrijdende stroomlijnen zijn.

De vraag blijft wat de impact van de prijspiek is op de factuur van gezinnen en bedrijven. Sommige grote bedrijven en leveranciers hebben de voorbije weken moeten aankopen aan die hogere prijzen. Die zullen dus minstens gedeeltelijk in de tarieven belanden, al hangt de doorrekening bij elke klant af van het type contract.

Voor de meeste klanten wordt stroom sowieso duurder. De marktprijzen zijn in ons land en de buurlanden al fors geklommen sinds het begin van het jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud