Advertentie

Parket onderzoekt incident bij Doel 4

©Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Er zijn ernstige aanwijzingen dat de kernreactor Doel 4 van Electrabel eerder deze week werd stilgelegd als gevolg van sabotage door een werknemer. Het parket onderzoekt de zaak.

Wat gebeurde er precies in  Doel 4?  Dinsdagvoormiddag werd in de controlezaal vastgesteld dat het oliepeil van de stoomturbine erg laag was.  Die turbine, die de generator aandrijft en zo elektriciteit produceert, werd daarop meteen gestopt.  Automatisch werd zo ook de nucleaire kern van Doel 4 stilgelegd.

Afsluitklep open

Bij inspectie van de turbine bleek dat de zogenaamde leeglaatafsluiter openstond.  Dat is een soort noodluik waarmee de 90.000 liter smeerolie van de turbine kan verwijderd worden.  De klep wordt enkel uitzonderlijk gebruik, bijvoorbeeld om de olie te verwijderen bij brand, legt Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert uit.

Dat die klep vanzelf is opengegaan, is uitgesloten.‘Er zijn aanwijzingen voor een bewuste manuele handeling van één of meer personen’, zegt Nele Scheerlinck, de woordvoerster van de nucleaire waakhond FANC.

Verantwoordelijke

Bij Electrabel heeft men nog niet kunnen nagaan welke persoon verantwoordelijk is voor het bedienen van de afsluiter. Dat moet het verdere onderzoek uitwijzen.

Belangrijk is ook wat de precieze beweegreden was van die persoon. Was het een vergissing, onvoorzichtigheid of doelbewuste sabotage? En als het echt sabotage is, waarom?

Onderzoek

Melchior Wathelet, die als Minister van Binnenlandse Zaken bevoegd is voor nucleaire veiligheid werd donderdagmiddag op de hoogte gebracht van de nieuwe ontwikkelingen. Hij wil voorlopig nog geen commentaar kwijt omdat het onderzoek nog loopt.

Electrabel gaat samen met het FANC onderzoeken welke stappen verder moeten worden genomen. Bepaalde inspecteurs van het FANC hebben politionele bevoegdheden om een onderzoek te voeren. 

Electrabel en het FANC onderzoeken welke stappen er genomen moeten worden.'Gisteren lagen nog alle opties open, nu gaan we er van uit dat de feiten toch door één of meerdere personen zijn uitgevoerd', zegt Scheerlinck.

'Of dat per vergissing of bewust gebeurde is nog niet duidelijk. Het parket zal de zaak alleszins onderzoeken', klinkt het bij het FANC. Jurgen Coppens van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, bevestigde dat ook zij een onderzoek voeren. 'Wij sluiten niks uit. Maar het gaat om erg recente feiten, dus voor resultaten van het onderzoek is het nog veel te vroeg.'

Extra veiligheidsmaatregelen

Ondertussen worden de veiligheidsmaatregelen in de kerncentrales van Doel en Tihange opgevoerd. Wat dat precies inhoudt wordt niet bekend gemaakt.

Voor alle duidelijkheid, de turbine maakt geen deel uit van het nucleaire hart van de kerncentrale.


Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud