Petrobras schrijft bijna 16 miljard lucht uit balans

Een boorplatform van Petrobras in de baai van Rio de Janeiro. ©Bloomberg

Na acht maanden is Petrobras er eindelijk in geslaagd zicht te krijgen op de impact van het corruptieschandaal: het met schulden overladen Braziliaans oliebedrijf boekt 15,6 miljard euro af.

Woensdagavond laat was het eindelijk zo ver: Petrobras gaf beleggers eindelijk inzage in de cijfers over het derde én vierde kwartaal van 2014.

En die zijn zoals gevreesd dramatisch: de Braziliaanse oliegigant kreunt onder een enorm corruptieschandaal: toeleveranciers zouden jarenlang systematisch te veel aangerekend hebben voor investeringsprojecten en de extra winsten 'gedeeld' hebben met kaderleden van Petrobras en Braziliaanse politici.

De afboeking is de beste manier om geloofwaardigheid te herstellen
Aldemir Bendine
CEO Petrobras

Het schandaal komt op een erg slecht moment: Petrobras is zowat de grootste beursgenoteerde schuldenberg ter wereld en torst 351 miljard reais, 109 miljard euro, schulden. Die herfinancieren wordt een helse klus, te meer daar de kasstroom door de fors lagere olieprijs zwaar onder druk staat.

Over 2014 moest de groep uiteindelijk 50,8 miljard reais (15,6 miljard euro) lucht uit de balans wegschrijven; 6,2 miljard reais is direct gelieerd aan fraude en 44,6 miljard reais houdt verband met overgewaardeerde activa zoals raffinaderijen.

CEO Aldemir Bendine van Petrobras ©EPA

Daardoor dook het nettoresultaat voor 21,6 miljard reais (6,7 miljard euro) in het rood. 'We waren conservatief met de afboeking. We komen uiteindelijk mogelijk niet aan dat cijfer, maar het was de beste manier om geloofwaardigheid te herstellen', zei CEO Aldemir Bendine (foto) op een persconferentie.

Petrobras moest wel met cijfers op de proppen komen: als er tegen 30 april geen resultaten kwamen, konden obligatiehouders hun geld vervroegd opeisen. En daar is de oliereus op dit ogenblik niet toe in staat. Vorige week arrangeerde Petrobras nog een overbruggingskrediet met Braziliaanse banken om tot aan de publicatie van de cijfers, die de groep in principe weer toelaten zich op de internationale kapitaalmarkten te financieren, het hoofd boven water te houden.

Om broodnodige cash in het bedrijf te houden, schrapt de groep het dividend. Een serieuze tegenvaller voor de regering, die al jaren voor haar begroting op een fors dividend van Petrobras rekent.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud