Pijplijn met Belgisch tintje brengt voor het eerst gas uit Azerbeidzjan naar Europa

De bouw van de TAP-pijplijn in Griekenland, Albanië en Italië nam bijna vijf jaar in beslag. ©REUTERS

Via een nieuw pijpleidingennetwerk is voor het eerst gas uit bronnen in Azerbeidzjan naar Europa gebracht. Het Belgische Fluxys is aandeelhouder van de Trans-Adriatische pijplijn.

Op de laatste dag van 2020 was het eindelijk zover: voor het eerst werd aardgas uit Shah Deniz II, een reusachtig gasveld in de Kaspische Zee, in Europa geleverd. De leveringen gebeurden in Griekenland, Bulgarije en Italië.

Via Italië kan het gas uit de Kaspische zee ook naar België en andere West-Europese landen vloeien. Die krijgen er dus een gasleverancier bij naast de traditionele pijpleidingen uit Rusland en Noorwegen en de import van vloeibaar aardgas (lng) uit landen als Qatar.

De route van 3.500 kilometer van Azerbeidzjan naar Italië, de Zuidelijke Gascorridor, bestaat uit verschillende gekoppelde trajecten. Een eerste stuk loopt door Azerbeidzjan en Georgië, dan volgt de Trans-Anatolische pijplijn (TANAP) door Turkije. De Trans-Adriatische pijplijn (TAP) van ruim 900 kilometer ten slotte voert gas van de Turkse grens door Griekenland, Albanië en de Adriatische zee tot in de hiel van Italië. Dat laatste deel is nu officieel in gebruik genomen, 17 jaar na het eerste idee.

TAP en de route voor gas uit Azerbeidzjan naar Europa.

Jaarlijks kan 10 miljard kubieke meter aardgas door de TAP-pijpleiding stromen. Dat is te vergelijken met iets meer dan de helft van het jaarlijkse Belgische aardgasverbruik. De pijplijn is dus nog relatief klein in vergelijking met de enorme volumes gas die Europa uit Rusland haalt. Ze kreeg wel veel politieke steun omdat Europa zich met nieuwe routes minder afhankelijk wil maken van Moskou.

Fluxys

Fluxys participeert sinds 2013 in het project en heeft een belang van 19 procent. TAP was aanvankelijk opgezet door de Britse oliereus BP en het staatsbedrijf Socar in Azerbeidzjan, met de steun van enkele Europese energiebedrijven. Maar na enkele aandeelhouderswissels is de meerderheid van het bedrijf nu in handen van een trio gasnetbeheerders: het Italiaanse SNAM, het Spaanse Enagas en Fluxys. Ze spelen een cruciale rol in de regio na de gezamenlijke overname van het Griekse gasnet Desfa.

19%
Fluxys
De groep Fluxys heeft een belang van 19 procent in TAP.

Fluxys en zijn collega-gasnetbeheerders hebben het voorbije decennium zwaar ingezet op die regio omdat die een aanvoerroute kan worden voor gas uit nieuwe bronnen van landen rond de Middellandse Zee tot meer exotische bronnen als Iran. Al rijst de vraag welke rol aardgas nog zal spelen nu Europa met behulp van strengere klimaatplannen wil stoppen met het uitstoten van broeikasgassen.

De groep Fluxys, goed voor 1.200 werknemers, wordt gecontroleerd door de gemeentelijke holding Publigas (77,5%). Het Canadese pensioenfonds CDPQ uit Québec en de federale overheid (FPIM) zijn minderheidsaandeelhouders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud